Obama lupaa muutosta Amerikkaan

Ulkomaat 4.1.2008 08:34

Senaattori Barack Obama on julistettu demokraattipuolueen voittajaksi Iowassa pidetyissä esivaalikokouksissa. Lue myös Jarkko Vesikansan kirjoittama muotokuva Obamasta (SK 7/2007).

Obaman voitto on melkoinen isku pitkään ennakkosuosikin maineessa olleelle Hillary Clintonille.

Toisesta ja kolmannesta sijasta käydään yhä kovaa kamppailua Clintonin ja John Edwardsin välillä.

Barack Obaman vahvuutena on pidetty innokasta ja nuorta vaaliorganisaatiota, joka on houkutellut paljon ensikertalaisia vaalihuoneistoihin.

Demokraattisen puolueen esivaalikokoukset Iowassa voittanut senaattori lupaa muutoksia Yhdysvaltoihin, jos hänestä tulee maan ensimmäinen musta presidentti.

Hän muistutti riemuitseville kannattajilleen, että hän arvostelijansa olivat olleet väärässä.

”He sanoivat, ettei tämä päivä koskaan koittaisi”, hän sanoi myöhään torstaina voitettuaan ennakkosuosikkina pidetyn senaattori Hillary Clintonin.

”He sanoivat, että me tähtäsimme liian korkealle. He sanoivat, että tämä maa on liian jakautunut ja liian pettynyt pystyäkseen koskaan eheytymään”, hän muotoili ja kiitti kannattajiaan, jotka olivat tehneet mahdottomasta mahdollisen.

Baptistipastori ja entinen kuvernööri Mike Huckabee nousi Iowassa republikaanien esivaalikokousten yllättävän selkeäksi voittajaksi. Hän sai 34 prosenttia äänistä verrattuna päävastustajansa Mick Romneyn saamaan 25 prosentin äänisaaliiseen.

Muista republikaaneista Fred Thompson ja John McCain saivat kumpikin 13 prosenttia äänistä.

(STT–DPA)

Uuden Amerikan toivo (SK 7/2007)