Obama kumarsi keisarille – nöyristelikö presidentti?

Karri Kokko
Ulkomaat 17.11.2009 08:45
Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman syvä kumarrus Japanin keisari Akihiton edessä on tulkittu nöyristelyksi. Kuva: Charles Dharapak / AP / Lehtikuva

Amerikkalaiset kummastelevat presidenttinsä Barack Obaman tapoja – tai tapojen puutetta. Heidän mielestään äskettäin Japanissa vieraillut Obama toimi väärin tervehtiessään keisari Akihitoa kumarruksen kera.

Omanarvontuntoiset kansalaiset pitivät presidentin asennetta nöyristelynä, heidän mielestään Obaman pitäisi edustaa maataan pystypäin eikä ikään kuin anteeksi pyydellen.

Obaman hallinnon edustajat puolustivat esimiehensä käytöstä sanomalla, että kumarrus noudatti tavanomaista protokollaa eikä siihen liittynyt mitään poliittista.

Keisarillisen protokollan tuntevat sen sijaan sanovat, että Obaman virhe oli puhtaasti muodollinen, sillä kumarruksen yhteyteen ei ole tapana liittää fyysistä kontaktia.

Obamaa on syytetty nöyristelystä ennenkin. Samanlaisia tunteita presidentti herätti huhtikuussa, kun hänen nähtiin kumartavan Saudi-Arabian kuningas Abdullahille G20-maiden kokouksessa.

Obaman edeltäjä, presidentti George W. Bush sai hänkin moitteita liiallisesta veljeilystä ulkomaisten päämiesten kanssa. Marraskuussa 2008 maailmalle levisi kuva, jossa Bush piteli isäntäänsä, kuningas Abdullahia kädestä – tapa, jota arabimaailmassa harrastetaan läheisten toverusten kesken.

Lähteet: AP, Huffington Post

Keskustelu

Kuin vain ylikorviensa velkaantunut voi velkojilleen nöyristellä. Lipo lipo, ostakaa lisää arvottomia velkakirjojamme.

Eivät taida ostaa.

Japanissa ei ulkomaalaisten tule esittää japanilaista. Syvään kumartaminen ei ole soveliasta kättelyn yhteydessä. Ennen tai jälkeen kättelyn voidaan kevyesti kumartaa, mutta ei samanaikaisesti. Obaman tervehtiminen on surkuhupaisan koominen. Presidentti tyri pahemman kerran keisaria tervehtiessään. Obaman syvä kumarrus ei japanilaisten silmissä edusta aitoa kunnioitusta. Ihmetellä täytyy ettei häntä ole ennen matkaa opastettu. Liikemiehiäkin varoitetaan leikkimästä japanilaista.

Eivät japanilaiset tällaisesta suinkaan loukkaannu, päinvastoin. He ovat suunnattoman huvittuneita kun gaijin-san töpeksii. On lähes japanilaisten kansallishuvi saada ulkomaalainen näyttämään hölmöltä. Samalla tavalla me suomalaiset nauramme kun ulkomaalainen töpeksii. Mutta emme ole kovin innoissamme kun umpiulkomaalainen heittäytyy liian suomalaiseksi.

Köyhän on oltava nöyrä saadakseen lisää velkaa. ( Kiinalta, Japanilta ja Saudi-Arabialta)

Protokollan rikkominen on asia sinänsä.
Muutoin ajatellen…
Nöyryys on eri asia kuin nöyristely.
Kunnioitus on eri asia kuin pelko.
Rohkeus on eri asia kuin röyhkeys.
Lempeys on eri asia kuin lepsuilu.
Ensimmäiset ovat oleellisia.
Jälkimmäiset ovat tarpeettomia.

On minusta aivan ymmärrettävää, että Obama yrittää kohteliailla tavoilla parantaa johtamansa maan mainetta. Olisi toki uskottavampaa, jos hän tuntisi muiden maiden tapoja paremmin. Ei Obaman tietämättömyys kuitenkaan tule yllätyksenä, amerikkalaisilta tuo on tuttua.

Olen sitä mieltä,että maassa maan tavalla. Kohtelias ja huomaavainen käytös on aina kantajalleen kunniaksi.Suomessa näkee tarpeeksi , jopa itsenäisyyspäivän vastaanotolla henkilöitä, joiden oma arvo ei anna periksi vähäseenkään kohteliaaseen kumarrukseen. Työnnetään vaan kylmän veltto koura muka tervehdykseen