Norjan puolustusvoimien komentaja: Israelin hyökkäys Gazaan on järjenvastainen

Ulkomaat 13.1.2009 15:10

Norjan puolustusvoimien komentaja Sverre Diesen sanoo, etteivät Israelin sotatoimet estä Hamasin raketti-iskuja ja että asevoimat toimii Israelin pitkän aikavälin tavoitteiden vastaisesti: ”Israel särkee pähkinöitä lekalla.” Tänään Israel on selittänyt iskuaan Kirkon ulkomaanavun klinikkaan ja USA:n tuleva ulkoministeri Hillary Clinton kertonut, että tuleva presidentti Barack Obama ymmärtää Israelin halun puolustautua.Palestinian children gather around the remains of the Jazeera hotel destroyed in Israeli military operations in Gaza City, Tuesday, Jan. 13, 2009. Israeli troops advanced into Gaza suburbs for the first time early Tuesday, residents said, hours after Prime Minister Ehud Olmert warned Islamic militants that they face an "iron fist" unless they agree to Israeli terms for an end to war in the Gaza Strip. (AP Photo/Khalil Hamra)

Palestiinalaislapsia katsomassa tuhottua Jazeera-hotellia Gaza Cityssä 13. tammikuuta 2009. (Kuva Khalil Hamra / AP / Lehtikuva)

Diesen sanoi Aftenposten-lehdessä, että tuhot ja verenvuodatus vain radikalisoivat uusia ryhmiä Israelin etujen vastaisesti. ”Lisäksi sotatoimet murentavat Israelia kohtaan tunnettua sympatiaa ja mainetta maailmalla, mikä ei myöskään ole heidän strategisten etujensa mukaista pitkällä tähtäimellä.”

Diesen painotti, että hänen arvionsa ovat puhtaasti sotilaallisia. ”Moraaliin ja oikeudenmukaisuuteen Lähi-idässä saavat muut ottaa kantaa”, hän tyytyi sanomaan.

Dieseniä huolestuttaa sotilaallisten toimien ja poliittisten päämäärien selkeä ristiriita.

”Israel särkee pähkinöitä lekalla. Jos he ylipäätään onnistuvat siinä, he maksavat kovan hinnan marginaalisesta ja ohimenevästä taktisesta edusta”, hän varoitti.

”Pitkällä aikavälillä Israel toimii juuri niin kuin Hamas toivookin: Israel vahvistaa Hamasin kannatusta palestiinalaisalueilla, heikentää omaa mainettaan maailmalla ja vaikuttaa näin kehitykseen, joka vie pohjaa mahdollisuuksilta päästä sopimukseen, jonka Israel ansaitsisi.”

Diesen huomautti, ettei myöskään Gazaa valvova Hamas näytä tuntevan suurta surua kärsimyksen edessä.

”Hamas suhtautuu kevyesti kärsimyksiin, joita se aiheuttaa omalle kansalleen niin kauan kuin ne palvelevat järjestön omia pitkäaikaisia päämääriä.”

Hyökkäyksen odotetaan
päättyvän pian

Hamas yrittää jatkaa raketti-iskujaan mahdollisimman pitkään, ellei tulitaukoa saada aikaiseksi. Israelin armeija pyrkii puolestaan tuhoamaan Hamasin asevarastot ja lamauttamaan koko järjestön.

”Operaatio on epäonnistunut, jos rakettituli jatkuu vetäytymisen jälkeen. Tavoitetta on äärimmäisen hankala saavuttaa”, toteaa erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Hyökkäys on edennyt samalla tavalla kuin kesän 2006 sota Libanonin Hizbollah-liikettä vastaan.

Ilmavoimien tarkoituksena on ollut tuhota ensin laukaisualustat ja asevarastot, mutta pommitukset eivät ole keskeyttäneet rakettien ampumista Gazasta Israeliin. Myös tammikuun alussa alkanutta maahyökkäystä on vaikea saattaa päätökseen. Vaarana on luisuminen pitkäaikaiseen kaupunkisotaan.

Koivulan mukaan sekä Israel että Hamas tarvitsevat Egyptin välittämää sopimusta. Hamas on ahtaalla, mutta pelkästään sotilaallisin toimin raketti-iskut tuskin loppuvat kokonaan.

”Israel on myös sanonut, ettei se aio miehittää Gazaa uudelleen”, hän sanoi STT:n puhelinhaastattelussa.

Koivula uskoo, että Israelin joukot poistuvat Gazasta lähiaikoina, kuten armeija on vihjaillut. Kiirettä lisäävät Israelissa 10. helmikuuta pidettävät vaalit.

Israelin hyökkäys Gazaan on kestänyt pian 18 päivää, on kuollut jo yli 900 palestiinalaista. Heistä lähes 280 on lapsia. Lisäksi jopa 4000 ihmistä on haavoittunut. Israel oli eiliseen mennessä menettänyt kymmenen sotilasta ja kolme siviiliä.

Israel aloitti maahyökkäykseen Gazaan 3. tammikuuta. Se kutsuu hyökkäystä Valettu lyijy -operaatioksi.

Israelin lähetystö: Hamasin
tulitus klinikkaiskun syynä

Israel iski viikonloppuna Kirkon ulkomaanavun tukemaa klinikkaa vastaan, koska Hamasin taistelijat tulittivat Israelin joukkoja rakennuksesta. Näin kertoi Israelin Suomen-suurlähetystö tiistaina tiedotteessaan.

Ulkomaanavun vuosia tukema klinikka tuhoutui lauantai-iltana Gazassa tehdyssä hyökkäyksessä täysin. Lähetystön mukaan hyökkäykseen päätettiin ryhtyä, koska tiedettiin, että klinikka oli taistelujen vuoksi tyhjillään.

Lähetystö syytti Hamasin taistelijoita piileskelystä siviilikohteissa ja avustusjärjestöjen tiloissa ja tuomitsi tämän taktiikan.

Kirkon ulkomaanapu on pyytänyt Israelilta selvitystä hyökkäyksestä. Israelin Suomen-suurlähettiläs Avi Granot selittää tapahtunutta keskiviikkona sekä ulkoministeri Alexander Stubbille että Kirkon ulkomaanavun edustajille.

Clinton: Obama ymmärtää
Israelin halun puolustaa

Yhdysvaltojen tulevan ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan Barack Obaman hallinto aikoo tehdä kaikkensa saadakseen aikaan rauhan Israelin ja palestiinalaisten välille.

Clinton sanoi hänen ja Obaman ymmärtävän Israelin halun puolustaa itseään. Samalla hän kuitenkin piti valitettavana palestiinalaisten ja israelilaisten siviilien kärsimyksiä. Clinton on parhaillaan senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana.

Teksti
SK netin toimitus
STT
Reuters

Keskustelu
Mikä rauhoittaisi Lähi-idän?