Norjan puolustusministeri: ”Nato on meidän turvamme”

Ulkomaat 17.5.2009 07:00

Norja kannattaa pohjoismaista yhteistyötä, mutta Nato on meille tärkeämpi, sanoo puolustusministeri Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Anne-Grete Ström-ErichsenPohjoismaiden välille kaavaillaan tiiviimpää puolustusyhteistyötä. Uskotteko, että keskustelu johtaa konkreettisiin toimiin, Norjan puolustusministeri Anne-Grete Strøm-Erichsen?

”Se on jo johtanut. Norja ja Ruotsi ostavat yhdessä tykistöjärjestelmän, ja Suomi ostaa Norjasta ilmatorjuntajärjestelmän. Se lisää väistämättä yhteistyötä puolustusteollisuudessa.”

Suomen tulevaan ilmantorjuntajärjestelmään liittyy vastakauppoja. Lupaatteko, että ne toteutuvat täysimääräisinä? Suomella on ollut aikaisemmin ongelmia Hornet-hankintoihin liittyneissä vastakaupoissa.

”Yksityiskohdista ei ole käyty vielä keskusteluja, mutta meille on tärkeää, että vastakaupat toteutuvat täysimääräisinä. Se luo suomalaiselle teollisuudelle paljon mahdollisuuksia. Kysymykseen voivat tulla esimerkiksi helikopterit ja sotilasajoneuvot, joita olemme hankkimassa joka tapauksessa.”

Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg esitteli helmikuussa raportin puolustusyhteistyön lisäämisestä. Se on jäänyt melko vähälle huomiolle. Kertooko se kiinnostuksen puutteesta?

”Kysymys ei ole siitä, vaikka joitakin raportin ehdotuksia vastustetaankin. Asiasta ei ole keskusteltu vielä hallitustasolla. Luullakseni vähäinen julkisuus johtuu siitä.”

Sotilaallisesti tärkein ehdotus koski keskinäistä solidaarisuusjulistusta. Siinä sovittaisiin sitovasti yhteisistä toimista, jos johonkin Pohjoismaahan hyökätään. Eikö tämä merkitsisi uuden sotilasliiton perustamista?

”En sanoisi niin. Meidän täytyy tietysti määritellä, kuinka pitkälle yhteiset toimet menevät. Kysymys voi olla kaluston ja resurssien tarjoamisesta tai Naton 5. artiklan kaltaisista turvatakuista. Kysymys on ennen kaikkea taloudellisuudesta, puolustusvoimien yhteistyö tuo säästöjä.”

Stoltenberg ehdotti, että Pohjoismaat ryhtyisivät valvomaan Islannin ilmatilaa yhdessä. Suomi ei ole ollut innostunut hankkeesta. Pidättekö sitä ongelmana?

”En. Ymmärtääkseni kysymys on resursseista ja siitä, kuka olisi vastuussa valvonnasta. Sitä paitsi kysymys ei olisi pysyvästä valvonnasta, vaan eräänlaisesta harjoituksesta, joka toteutettaisiin kerran tai kaksi vuodessa.”

Kuinka näette Suomen roolin kansainvälisessä turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä? Pidättekö ongelmana sitä, että Suomi ei ole Naton jäsen?

”Natossa toivotaan tietysti, että Suomi ja Ruotsi tulisivat mukaan aivan samalla tavalla kuin EU toivoo Norjaa jäsenekseen. Mutta suomalaisten täytyy päättää itse, mikä on Suomen kannalta paras turvallisuusratkaisu.”

”Norja kannattaa vahvaa pohjoismaista yhteistyötä, mutta kyllä Nato on meidän tärkein turvamme. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan peräti 93 prosenttia norjalaisista kannattaa jäsenyyttä.”

Stoltenbergin ehdotukset

* Sitova julistus toimista, jos johonkin Pohjoismaahan hyökätään

* Islannin ilmatilan yhteisvalvonta

* Yhteistyötä merialueiden valvonnassa, kuljetuksissa, koulutuksessa ja materiaalihankinnoissa

* Yhteisiä suurlähetystöjä maihin, joissa Pohjoismaat eivät ole edustettuina

Kuva Kaisa Rautaheimo