NHL-legenda, meppi Peter Šťastný: ”Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä”

Ulkomaat 22.3.2011 09:32
Peter Šťastný Peter Šťastný Euroopan parlamentissa. Kuva Euroopan parlamentti.

Jääkiekon MM-kilpailut on määrä järjestää Minskissä 2014. Viimeksi asiaa vastaan on asettunut Yhdysvaltain senaatti päätöslauselmallaan 18. maaliskuuta. Aikaisemmin näin on tehnyt myös Euroopan parlamentti.

Voiko kansainvälinen yhteisö suvaita MM-kilpailut Aljaksandr Lukašenkan hallitsemalla Valko-Venäjällä, Euroopan parlamentin jäsen Peter Šťastný?

”Uskon vahvasti, että kilpailut on siirrettävä muualle. Olympialaisten tai maailmanmestaruuskilpailujen isännöinti on mille tahansa valtiolle kunnia, etuoikeus ja tunnustus. Lukašenkan hallinto on tässä mielessä ’diskattava’, koska se lynkkaa omia kansalaisiaan sekä mukiloi ja telkeää opposition edustajia.”

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) on kuitenkin myöntänyt kilpailut Valko-Venäjälle omia säännöksiään noudattaen kesällä 2009.

”IIHF on tehnyt virheen. Nyt virhe voidaan ja pitää korjata. Kisojen riistäminen olisi huokeasti toteutettavissa ja sen vaikutukset saattavat olla mittavia: se voi pelastaa henkiä ja kohentaa ihmisten elämiä. Jos tässä välissä Valko-Venäjällä tapahtuisi tarpeeksi edistystä, siirto voitaisiin myöhemmin peruuttaa. Nyt tilanne näyttää pahentuvan entisestään.”

IIHF:n kongressi, jolla on valta siirtää kisat, kokoontuu seuraavan kerran toukokuussa. Minkälainen IIHF on päätöksentekoelimenä, verrattuna esimerkiksi NHL:ään?

”NHL on luonnostaan huomattavasti ammattimaisempi ja pätevämpi. Se pyörittää kolmen miljardin dollarin liiketoimintaa. IIHF koostuu kirjavammasta joukosta ihmisiä, joiden asiantuntemus jääkiekosta tai liiketoiminnasta on usein rajoitettu.”

Onko kisojen siirtämiselle hyviä vertailukohtia?

”Apartheidin aikana monet urheilujärjestöt kohdistivat Etelä-Afrikkaan monipuolisia boikotteja. Nuo toimenpiteet kuitenkin poikkeavat ehdotuksista 2014 kisojen suhteen. EU-parlamentti on nimittäin vaatinut pelkästään MM-kisojen siirtämistä toisaalle – ei suinkaan niihin osallistumisen boikotointia tai niiden peruuttamista kokonaan. Kisojen ja jääkiekon uskottavuus sekä jatkuvuus eivät siis ole vaakalaudalla. Ainoa varsinainen ’uhri’ olisi (Lukašenkan) raakalaismainen ja epädemokraattinen hallinto.”

”Jääkiekon MM-kilpailuja on aiemmin siirretty toisenlaisista poliittisista syistä. Kun neuvostojoukot miehittivät Tšekkoslovakian 1968, tuon kevään MM-kisat siirrettiin Tukholmaan. Praha sai isännöidä kisoja kolme vuotta myöhemmin.”

Voiko jääkiekon ja politiikan kylmän sodan ajan yhteentörmäyksiä verrata nyky-Valko-Venäjän tilanteeseen?

”Tavallaan jääkiekon asema Lukašenkan Valko-Venäjällä muistuttaa tilannetta Tšekkoslovakiassa, jossa laji oli erittäin suosittu. Tšekkoslovakialaiset näkivät, oppivat ja ymmärsivät jääkiekon välityksellä paljon.”

”Omat kokemukseni ovat vankistaneet määrätyt vakaumukset. Julmuus on kohdattava ja hoideltava aikaisessa vaiheessa, tyytyminen omahyväiseen odotteluun ei riitä. Etenkään tässä yhteydessä, kun tällainen määrä epäoikeudenmukaisuutta on meneillään aivan EU:n rajojen kynnyksellä.”

Aliarvostetaanko urheilun merkitystä ”poliittisilla areenoilla”?

”Oikeastaan juuri niin tuleekin tehdä. Politiikan pitäisi enimmäkseen pysytellä urheilun ulkopuolella, mutta poikkeuksia on aina. Ja kun urheilusta tulee koko ajan suositumpaa, poliittinen sekaantuminen urheiluun lisääntynee tulevaisuudessa.”

Jääkiekko on valtava urheilulaji muutamassa Euroopan maassa, kuten Suomessa ja Slovakiassa. Korostuuko näiden maiden vastuu Valko-Venäjän kisojen kysymyksessä? Onko jääkiekon seuraajien yleisellä mielipiteellä edes merkitystä?

”Juuri näistä syistä asiasta kannattaa puhua. Väki Suomessa, Slovakiassa ja muualla alkaa kysyä kysymyksiä. Näin heille välittyy tietoa Lukašenkan hallinnon raakalaismaisuudesta. Tämä mahdollistaa solidaarisuuden ja toveruuden osoittamisen valkovenäläisten suuntaan.”

Politiikkaa ja huippu-urheilua

– 1970-luvulla Peter Šťastný voitti maailmanmestaruuksia Tšekkoslovakian maajoukkueessa.

– 1979 Šťastný onnistui loikkaamaan Kanadaan. Operaatioon liittyivät vuosien valmistelu ja salapoliisiromaanimaiset käänteet. Tuolloin kyse oli urheilullis-ideologisesta jymyuutisesta: Šťastný kuului ensimmäisen aallon jääkiekkoilijoihin, jotka ylittivät rautaesiripun.

– Pohjois-Amerikan NHL-liigassa Šťastnýsta tuli kaikkien aikojen eurooppalainen pistekuningas.

– Arvokisoissa hän päätyi edustamaan niin Tšekkoslovakian, Kanadan, kuin lopulta 1990-luvulla muodostuneen Slovakian maajoukkuetta. Šťastnýn kiekkoilevat pojat, Paul ja Yan, edustavat kuitenkin Yhdysvaltoja.

– Šťastný on ollut vuodesta 2004 jäsen Euroopan parlamentissa, jossa hän edustaa konservatiivien ryhmää.

Aiheesta lisää
Kalervo Kummola: Minskin kisaisännyys uudelleen harkintaan (Suomenkuvalehti.fi 27.2.2011)
Kuvakertomus – Valko-Venäjä: Pelon valtakunta