News Of The World: Näin salakuuntelujupakka levisi skandaaliksi

Ulkomaat 19.7.2011 12:27
Mediamoguli Rupert Murdoch, hänen poikansa James Murdoch ja News Of The Worldin entinen päätoimittaja Rebekah Brooks. Kuva Staff / AFP / Lehtikuva.

News Corp -konsernia ravistellut salakuunteluskandaali on johtanut Britanniassa lukuisiin pidätyksiin, sekä muun muassa Scotland Yardin pääjohtajan eroon.

News Of The World -lehden harjoittama puhelinhakkerointi nousi otsikoihin jo vuonna 2005, mutta tutkimukset lopetettiin vuonna 2007, kun lehden toimittaja ja lehdelle työskennellyt yksityisetsivä tuomittiin vankeusrangaistuksiin.

Julkisuuteen on tihkunut vuosien varrella runsaasti merkkejä siitä, että salakuuntelu on ollut huomattavasti laajempaa kuin lehti suostui myöntämään. Scotland Yard oli kuitenkin pitkään vastahakoinen avaamaan vanhaa tutkimusta uudelleen.

Tänä vuonna käynnistyneessä uudessa rikostutkinnassa on saatu selville, että urkinnan kohteiksi on saattanut joutua jopa 4 000 ihmistä. Heidän joukossaan on julkisuuden henkilöitä, poliitikkoja ja urheilijoita, mutta myös yksityishenkilöitä ja rikosten uhreja.

Näin 168-vuotiaan News Of The World -lehden lopettamiseen johtanut skandaali sai alkunsa.

2000

Toukokuu. Uraohjus Rebekah Brooks nimitetään vain 32-vuotiaana News Of The Worldin päätoimittajaksi. Hän työskentelee lehdessä seuraavat kolme vuotta.

2002

Maaliskuu. 13-vuotias Milly Dowler katoaa. Poliisi luulee tytön olevan hengissä, sillä tämän puhelinvastaajasta katoaa vanhimpia viestejä. Lopulta tyttö löytyy surmattuna.

2003

Andy Coulson nimitetään News Of The Worldin päätoimittajaksi ja Brooks siirtyy The Sun -lehteen.

2005

Marraskuu. News Of The Worldin toimittaja Clive Goodman kirjoittaa jutun prinssi Williamin polvivammasta. Tiedot ovat niin yksityiskohtaisia, että hovi epäilee salakuuntelua ja vaatii poliisitutkintaa.

2006

Elokuu. Scotland Yard pidättää Goodmanin ja yksityisetsivä Glenn Mulclairen epäiltynä puhelinvastaajien hakkeroinnista.

2007

Tammikuu. Clive Goodman tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljäksi kuukaudeksi ja yksityisetsivä Glenn Mulclaire kuudeksi kuukaudeksi. Mulclaire myöntää syyllisyytensä viiteen muuhunkin salakuunteluun liittyvään syytteeseen.

Kohun seurauksena päätoimittaja Andy Coulson eroaa sanoen kantavansa lopullisen vastuun, vaikka ei tiennytkään tapahtuneesta etukäteen. Colin Myler ottaa Coulsonin tehtävät vastuulleen.

Toukokuu. Julkisen sanan neuvostoa vastaava Britannian Press Complaints Commission julkaisee raporttinsa hakkeroinnista. Raportin mukaan ei ole löytänyt todisteita siitä, että salakuuntelu olisi ollut luultua laajempaa. Myöskään News Internationalin asianajajat eivät löydä lehden sisäisestä sähköpostiliikenteestä ”mitään todisteita” siitä, että johtajat olisivat tienneet salakuuntelusta. Coulson nimitetään konservatiivisen puolueen viestintäjohtajaksi.

Joulukuu. Rupert Murdochin pojasta James Murdochista tulee News Corp -konsernin Euroopan- ja Aasian-liiketoimintojen vetäjä.

2008

Huhtikuu. Ex-jalkapalloilija Gordon Taylor syyttää lehteä vastaajaviestiensä salakuuntelusta. James Murdoch sovittelee kiistan 700 000 punnalla. Ehtona on, että Taylor vaikenee tapauksen yksityiskohdista.

2009

Heinäkuu. Guardian kertoo, että News Of The Worldin kustantaja on maksanut yhteensä yli miljoona puntaa korvauksia sovitellakseen uusia oikeusjuttuja, joissa on uhannut paljastua salakuuntelusta epäiltyjen toimittajien nimiä. Scotland Yard ilmoittaa, ettei aio käynnistää uutta tutkintaa aiheesta. Coulson kertoo parlamentille, että hän ei ollut tietoinen alaistensa harjoittamasta salakuuntelusta työskennellessään News Of The Worldissa.

Syyskuu. Rebekah Brooksista tulee News Internationalin toimitusjohtaja.

Marraskuu. Julkisen sanan neuvostoa vastaava PCC julkistaa toisen raporttinsa, jonka mukaan ei ole todisteita siitä, että kukaan muu kuin Mulclaire ja Goodman olisi osallistunut salakuunteluun.

2010

Helmikuu. Parlamentti julkistaa raportin, jonka mukaan on mahdotonta, että kukaan lehden johtajista ei olisi tiennyt salakuuntelusta.

Maaliskuu. Guardianin uutisen mukaan News Of The World on sovitellut pr-agentti Max Cliffordin nostaman kanteen puhelinhakkeroinnista miljoonalla punnalla.

Syyskuu. News Of The Worldin entinen toimittaja Sean Hoare kertoo The New York Timesin artikkelissa, että salakuuntelu on ollut paljon luultua laajempaa. Toinen entinen toimittaja, Paul McMullan, kertoo laittomista keinoista Guardian-lehdessä.

2011

Tammikuu. Poliisi aloittaa uudet tutkimukset. Coulson eroaa tehtävästään David Cameronin viestintäjohtajana. News Of The World irtisanoo apulaispäätoimittajan Ian Emendsonin.

Huhtikuu. Ian Edmendson ja kaksi muuta toimittajaa pidätetään epäiltyinä salakuuntelusta.

Kesäkuu. News International luovuttaa Scotland Yardille 300 sähköpostiviestiä. Kirjeenvaihdon kerrotaan paljastavan, että Andy Coulson on hyväksynyt palkkioita, joita poliisille on laittomasti maksettu tietojen luovuttamisesta.

4. heinäkuuta. Guardian kirjoittaa News Of The Worldin hakkeroineen murhatun pikkutytön vastaajan viestejä.

5. heinäkuuta. News Of The Worldin epäillään salakuunnelleen myös yksityishenkilöitä, muun muassa terrori-iskujen uhreja ja kadonneen pikkutytön Madeleine McCannin vanhempia. Yritykset alkavat vetää mainoksiaan lehdestä.

7. heinäkuuta. Murdoch ilmoittaa lehden lakkauttamisesta.

8. heinäkuuta. Coulson pidätetään epäiltynä puhelinhakkeroinnista ja laittomien palkkioiden maksamisesta poliisille. Myös Clive Goodman pidätetään.

13. heinäkuuta. News Corporation vetäytyy brittiläisen BSkyB-televisiokanavan ostamisesta.

14. heinäkuuta. Poliisi tekee jo yhdeksännen uuteen tutkimukseen liittyvän pidätyksen. Kiinni otetaan 60-vuotias entinen toimituspäällikkö Neil Wallis. News Corporationin toimia vaaditaan tutkittaviksi myös Yhdysvalloissa, sillä yrityksen pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. FBI:tä vaaditaan selvittämään, yrittikö News Of The World ostaa syyskuun 11. päivän terrori-iskun omaisten yhteystietoja.

15. heinäkuuta. Rebekah Brooks eroaa tehtävistään News Internationalin pääjohtajana.

17. heinäkuuta. Scotland Yardin päällikkö Paul Stephenson ilmoittaa eroavansa salakuunteluskandaalin vuoksi.

18. heinäkuuta. Scotland Yardin apulaispäällikkö John Yates ilmoittaa eroavansa. Yates oli vuonna 2009 päättänyt, ettei uutta tutkintaa ole syytä aloittaa. Sean Hoare, joka kertoi aiemmin The New York Timesille salakuuntelusta, löytyy kuolleena kotoaan.

19. heinäkuuta. Rupert Murdoch, James Murdoch ja Rebekah Brooks ovat Britannian parlamentin kuultavina. Miljoonien brittien odotetaan seuraavan suoraa lähetystä.

Aiheesta lisää
Puhelimien hakkerointi onnistui helposti (Suomenkuvalehti.fi 7.7.2011)

Lähteet: BBC, Reuters, Guardian, Telegraph