Nettiajan maailmanihmeet

Ulkomaat 9.7.2007 10:38

Viikonloppuna internet- ja puhelinäänestyksellä valitut maailman seitsemän uusi ihmettä eivät nauti varauksetonta kannatusta.Chichen Itza

Teksti Juho Salminen
Kuva Sergio Blázquez/Wikimedia Commons

Äänestyksen perusteella uusia ihmeitä ovat Kiinan muuri, Petran kalliokaupunki Jordaniassa, Brasilian Kristus-patsas, Rooman Colosseum, Intian Taj Mahal -mausoleumi, Machu Picchun inkakaupunki Perussa ja Chichen Itzan mayakaupunki Meksikossa.

YK:n kulttuurijärjestö Unesco ilmoitti, ettei ole mukana uuden seitsemän ihmeen valitsemisessa. Sen mukaan kyseinen äänestys perustuu enemmän äänestäjien tunteisiin kuin tieteeseen.

Äänestyksen järjestänyt New7Wonders -säätiö sanoo, että äänestyksellä haluttiin edistää kulttuurin moniarvoisuutta ja arvokohteiden suojelua. Unescon mielestä äänestyksellä ei voi edistää valittujen kohteiden suojelua. Osa nyt valituista kohteista on kuitenkin jo Unescon maailmanperintölistalla.

Syytösten kohteena on ollut myös äänestykseen liittyvä nationalismi. Egyptissä epäiltiin äänestyksen olevan juoni alkuperäisiin antiikin ihmeisiin kuuluvaa Gizan pyramidia kohtaan. Brasiliassa oli maanlaajuinen kampanja, jossa ihmisiä kehotettiin äänestämään Rion Kristus-patsasta.

Äänestyksen järjesti sveitsiläinen New7Wonders -säätiö, jonka takana on elokuva-, musiikki- ja ilmailumies Bernard Weber. Äänestyksen tulos julkaistiin mieleenpainuvalla 07.07.07 -päivämäärällä. Ääniä annettiin yhteensä lähes sata miljoonaa.

Aiheesta lisää
Chichén Itzá
Colosseum
Kiinan muuri
Kristus-patsas (englanniksi)
Machu Picchu
Petra
Taj Mahal

New7Wonders -säätiö

Unescon maailmanperintökohteet (englanniksi)

Antiikin ajan maailman seitsemän ihmettä