Neljännes maailman sioista vaarassa

Afrikkalainen sikarutto kestää jopa pakastamista ja voi levitä yhdestä voileivästä. Rokotetta kehitetään, mutta viruksen monimutkaisuus tekee tehtävästä vaikean.

ulkomaat 27.11.2019 11:33
Mika Horelli
Eläinlääkäri desinfioi sikoja Kabanjahessa Indonesiassa 12. marraskuuta. Pohjois-Sumatralla on epäilty afrikkalaista sikaruttoa, mutta varmoja tapauksia ei eläintautijärjestö OIE:n raporteissa ole.
Eläinlääkäri desinfioi sikoja Kabanjahessa Indonesiassa 12. marraskuuta. Pohjois-Sumatralla on epäilty afrikkalaista sikaruttoa, mutta varmoja tapauksia ei eläintautijärjestö OIE:n raporteissa ole. © ALBERTH DAMANIK / EYEVINE / LK

Maailman eläintautijärjestö OIE kertoo raportissaan, että noin neljänneksen maailman sioista arvioidaan kuolevan lähivuosina afrikkalaiseen sikaruttoon.

Viruksen aiheuttama sikojen, villisikojen ja minisikojen verenvuotokuumetauti on iskenyt erityisen pahasti Kiinaan, Vietnamiin ja Etelä-Koreaan, mutta sen leviämisen ennakoidaan jatkuvan myös Euroopassa.

Yksin Kiinassa tautiin on kuollut vuodesta 2018 lähtien noin sata miljoonaa eläintä. Maan arvioidaan menettävän vuonna 2019 pahimmillaan 70 prosenttia sioistaan. Noin puolet maailman tuotantosioista on ennen ruton puhkeamista kasvatettu Kiinassa.

Sisältö