Nato supistaa radikaalisti Kosovon-joukkoja

Sotilasliitto Nato aikoo vähentää huomattavasti Kosovossa olevien Kfor-rauhanturvajoukkojen määrää, koska sotilaita tarvitaan kipeämmin Afganistanissa ja muissa kriisipesäkkeissä.

Kosovoon perustettiin omat turvallisuusjoukot (KSF) itsenäistymisen jälkeen vuonna 2008. Tässä KSF:n osasto marssii tuhoutuneiden parakkien ohi Kosovon pääkaupungissa Pristinassa syyskuussa 2009. Kuva Visar Kryeziu / AP / Lehtikuva.

Kosovossa oli enimmillään 17 000 – 18 000 sotilasta. Määrä on nyt vähennetty 10 000:een ja se vähenee lähivuosina jopa 2 200:aan, sotilaslähteet vahvistavat Suomen Kuvalehdelle Kosovon pääkaupungissa Pristinassa.

Samalla operaation vastuu siirrettäisiin Natolta EU:lle. Asiasta ei ole kuitenkaan tehty vielä lopullisia päätöksiä.

Suomi on osallistunut alusta alkaen Kosovon operaatioon. Suomalaisia oli enimmillään 2000-luvun alussa noin 900. Nyt määrä on vähennetty 250:een. Jos Naton suunnitelmat toteutuvat ja Kosovon tilanne pysyy rauhallisena, määrä putoaa parin vuoden kuluttua alle sataan.

Kosovossa ei ole ollut pahoja levottomuuksia moneen vuoteen.

Suomi osallistuu Kosovossa myös Eulex-siviilikriisinhallintaoperaatioon, jolla on tarkoitus vahvistaa oikeusvaltion perustaa. Eulexissa työskentelee noin 60 suomalaista asiantuntijaa.

Kosovon joukkojen supistumisen myötä Afganistanin suhteellinen osuus Suomen kriisinhallintatehtävistä kasvaa. Afganistanissa on tällä hetkellä noin 120 sotilasta, mutta määrä saattaa nousta lähes 200:aan.

Sotilaiden määrää on kuitenkin tarkoitus lisätä vain väliaikaisesti. Tilannetta tarkastellaan uudelleen uudelleen vuoden 2011 loppupuolella.

Lue SK:n kaikki jutut Kosovosta.