Nato-kenraali lupasi Virossa: Naton joukot saadaan nopeasti Baltiaan

Ulkomaat 3.9.2008 12:49

Virossa vieraillut Hollannin Brunssumissa sijaitsevien Naton joukkojen komentaja, saksalainen kenraali Egon Ramms rauhoitteli virolaisia. Nato saa hänen mukaansa tarvittaessa joukkonsa nopeastikin Baltiaan.Viro ja Nato 030908

Naton miinantorjunta-alukset Virosta, Saksasta, Iso-Britanniasta, Belgiasta ja Hollannista laivastovierailulla Helsingissä 3. marraskuuta 2005. Kuvassa oikealla HNMLS Middelburg Hollannista, vasemmalla BNS Lobelia Belgiasta.

”Meillä on olemassa Naton nopean toiminnan joukko konflikteja varten. Yksikön toiminnan käynnistyminen edellyttää joukkoihin osallistuvien maiden päätöstä”, kenraali Ramms sanoi tiistaiaamuna Viron television haastattelussa.

Virossa on epäilty, että Naton joukkojen siirtäminen Baltiaan kestäisi 1-2 kuukautta.

”Kuljetuksissa voi ilmetä hankaluuksia emmekä ehkä parissa päivässä ole paikalla. Tulee kuitenkin muistaa, että Nato voi hankkia etukäteistietoa ja voimme olla siten valmistautuneita toimimaan nopeastikin”, hän jatkoi.

Brunssumista hoidetaan parhaillaan Naton Baltian ilmatilan valvonta neljällä saksalaisessa hävittäjäkoneella.

Ramms totesi, että Länsi-Euroopassa näkökulma Natoon on toinen kuin Itä-Euroopassa.

”Saksa on luottanut Natoon jo neljäkymmentä vuotta. Itä-Euroopassa on puutetta turvallisuuden tunteesta toisin kuin Länsi-Euroopassa. Luottakaa Natoon”, Ramms sanoi.

Viron puolustusvoimissa eilen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Ramms totesi eri virolaislehtien mukaan, että Natolla olisi puolustussuunnitelma Baltian maiden varalle. Hän ei sotilassalaisuuksiin vedoten suostunut puhumaan asiasta enempää.

Ramms kritisoi samalla nimeltä mainitsematta Naton uusia jäsenmaita siitä, että saatuaan niin sanotun rauhanoption maat ovat jättäneet puolustusvoimiensa kehittämisen ja siirtäneet puolustusbudjetin määrärahoja muihin tarkoituksiin.

”Nyt voi olla tarve se politiikka uudelleen arvioida”, hän sanoi.

Baltian maiden huoli Naton sitoutumisesta maiden puolustamiseen on saanut Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin myös kommentoimaan asiaa. Italian televisiolle antamassaan haastattelussa Medvedev piti Baltian maiden huolta ”aavekipuna”.

”Baltian maiden huoli Venäjän politiikasta Georgian konfliktin jälkeen on vain yksi tapa maiden poliittiselle eliitille pitää ääntä itsestään”, Medvedev sanoi RAI:lle.

Teksti
Leena Hietanen, Tallinna

Kuva
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Lisää aiheesta
Virossa huolestuttiin: Natolta puuttuu puolustussuunnitelma Baltian varalle (SK netti 27.8.2008)
Financial Times
Postimees
Postimees-lehden Georgia-sivut
Eesti Päevaleht
Äripaev
Vanhanen EU:n Venäjä-päätöksestä: ”Haluttiin tehdä selväksi, että unioni on tosissaan” (SK netti 1.9.2008)
Venäjä ryöpytti länsimaita: kylmä sota kuumenee (SK netti 28.8.2008)
Viron entiset pääministerit sanasodassa Georgiasta (SK netti 14.8.2008)
Virolaisarvio: Georgian sotilasjohto unohti tehdä kotiläksyt (SK netti 19.8.2008)

Keskustelu:
Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?