Nato-johto saa ihmetellä Ceausescun suuruudenhulluutta

Ulkomaat 2.4.2008 20:02

Nato-maiden johtajat saavat huippukokouksensa aikana myös ihmetellä Romanian entisen diktaattorin Nicolae Ceausescun suuruudenhullutta.

Ceausescu rakennutti kokouspaikkana toimivan Kansojen talon Bukarestin keskustaan 1980-luvulla, ja murskasi sen alta kokonaisia asuinkortteleita. Kymmenettuhannet ihmiset joutuivat muuttamaan, kun pelätty presidentti loi omaa unelmaansa kansasta piittaamatta.

Nykyään muun muassa parlamenttina ja museona toimivaa rakennusta pidetään yhtenä maailman suurimmista rakennuksista. Siinä on yli tuhat huonetta.

Palatsi on nykyään Bukarestin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Talossa vieraillessa on tosin vaikeaa uskoa, että kultakoristeiset huoneet rakennettiin vain reilut 20 vuotta sitten. Kristallikruunujen ja marmoripylväiden mahtipontinen tyyli on kopioitu kuin suoraan Euroopan vanhoista palatseista.

Sen sijaan kuluneista sohvista ja vessojen vanhanaikaisista altaista kommunismin menneen ajan näkee selvemmin. Suuria uudistuksia rakennukseen ei ole vuoden 1989 vallankumouksen jälkeen selvästikään tehty.

STT, Bukarest