Nasa: Avaruusasema voi jäädä tyhjilleen marraskuussa – astronauttien paluukyyti vanhenee

Ulkomaat 30.8.2011 08:27

Endeavour-sukkula vieraili kansainvälisellä avaruusasemalla kesäkuussa. Kuva Paolo Nespoli / AFP / Lehtikuva.

Sadan miljardin dollarin ISS-avaruusasema jää marraskuussa tyhjilleen, jos Venäjän käyttämien kantorakettien turvallisuutta ei saada varmistettua. Aseman nykyisen miehistön on pian pakko palata maahan, eikä uusia astronautteja ehkä uskalleta lähettää avaruuteen.

Turvallisuushuolet heräsivät viime viikolla, kun venäläinen miehittämätön Progress-alus tippui Siperiaan. Alus yritettiin laukaista samankaltaisella Sojuz-kantoraketilla, jota käytetään myös miehitetyillä lennoilla.

Avaruusasemalle aiottiin alun perin lähettää kolme uutta astronauttia syyskuun 21. päivänä, mutta nyt lähtö näyttää epävarmalta. Viranomaiset eivät vielä täsmälleen tiedä, mitä lähdössä meni pieleen ja miten ongelma korjataan.

Tällä hetkellä asemalla on täysi kuuden hengen miehistö, jolla on runsaasti tarvikkeita avaruudessa oleskeluun. He eivät kuitenkaan voi jäädä avaruuteen, koska pian he eivät voi enää palata maahan turvallisesti.

Avaruusasemalla on kaksi paluukapselia, jotka kumpikin voivat kuljettaa kolme ihmistä. Molemmat on suunniteltu olemaan kiertoradalla vain 200 päivää. Ensimmäinen vanhenee jo käsiin, ja kolmen astronautin on siksi tarkoitus palata maahan syyskuun 15. päivänä.

Loput kolme miehistön jäsentä palaavat marraskuun puolivälissä, jolloin asema uhkaa jäädä tyhjilleen. Silloin suuri osa asemalla tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta seisahtuu.

Avaruusasemaa voi ohjata myös maasta käsin, sanoo Nasan avaruusasemaprojektin johtaja Michael Suffredini New York Timesille. Asema voidaan pitää toimintakuntoisena ilman ihmisiäkin.

Yllättävien häiriötilanteiden varalta ihmisiä kuitenkin tarvitaan myös avaruudessa. Tyhjänä lentävällä avaruusasemalla on merkittävästi suurempi riski tuhoutua, Suffredini sanoo.

Progress-aluksen oli määrä toimittaa asemalle kolme tuhatta kiloa tarvikkeita, joiden tuhoutumisesta ei kuitenkaan koidu merkittäviä vaikeuksia.

Ongelma on, että vielä vuosiin avaruusasemalle ei ole Sojuz-kantorakettien ohella muuta pääsyä Nasan lopetettua avaruussukkulaohjelmansa.

Sojuz-raketeilla tehdään todennäköisesti ainakin kaksi miehittämätöntä laukaisua ennen kuin ihmisiä uskalletaan lähettää avaruuteen.

Lähde: The New York Times