Nälkäinen Afrikka odottaa investointeja

Ulkomaat 27.6.2008 06:57

YK-johtaja Kandeh Yumkella kehottaa eurooppalaisia sijoittamaan pääomiaan Afrikan talouteen. Muuten köyhyys ajaa afrikkalaiset pohjoiseen, eurooppalaisten vieraiksi.
kandeh yumkella

Teksti Kustaa Hulkko Kuva Kaisa Rautaheimo

Ruokakriisi koettelee Afrikkaa ankarammin kuin mitään muuta maanosaa.

Ihmisiä kuolee nälkään, mutta heitä kuolee myös mellakoissa, joita elintarvikkeiden hinnannousu nostattaa eri puolilla Afrikkaa, muun muassa Somaliassa ja Kamerunissa.

Kriisi uhkaa suistaa 30 miljoonaa afrikkalaista köyhyyteen. Koko maailmassa vastaava luku on 100 miljoonaa. Nämä joukot siis niiden satojen miljoonien lisäksi, jotka jo aikaisemmin joutuivat taistelemaan jokapäiväisestä leivästään.

Helsinkiläishotelli Crowne Plazan lobby on kesäkuun aamuna rauhan tyyssija. Liikemiehet ja turistit juttelevat keskenään; ainoa ongelma tuntuu olevan se, että ulkona sataa. Nälkä- ja dieselmellakat, koko paha maailma – kaukana täältä.

Paha maailma on kuitenkin YK:n teollistamisjärjestön Unidon pääjohtajan Kandeh Yumkellan, 48, työkenttä, ja siitä hän puhuu nytkin.
Illinois’n yliopistosta tohtoriksi valmistuneen Yumkellan tyyli on akateeminen ja diplomaattinen, mutta asiat ovat maanläheisiä, kuten maatalousekspertille sopiikin.

Yumkellan kotimaa on Sierra Leone, yksi Afrikan maista, jotka kärsivät pahimmin elintarvikkeiden hinnannoususta. 1990-luvun puolivälissä hän toimi Sierra Leonen hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä.

Hänen viestinsä eurooppalaisille ja muillekin teollistuneen maailman yritysjohtajille ja poliitikoille on ytimekäs: ”Investoikaa Afrikkaan!”
”Me tarvitsemme kipeästi pääomaa”, hän sanoo. Yumkella viittaa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin johtaman Afrikka-komission vuonna 2005 tekemään suunnitelmaan. Siinä arvioitiin, että maanosa tarvitsisi samanlaisen Marshall-avun kuin Eurooppa sai Yhdysvalloilta toisen maailmansodan päätyttyä jälleenrakennustyötä varten.

Eurooppa – katsokaa eteenne

”Euroopalla on kollektiivinen intressi edistää työpaikkojen ja vaurauden luomista Afrikassa.”

Yumkella perustelee teesiään yksinkertaisilla väestötieteellisillä tosiasioilla.

Ennusteiden mukaan vuonna 2030 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on 1,4 miljardia ihmistä.

”Ellei meillä ole töitä, meidän täytyy tulla kylään teidän luoksenne tänne pohjoiseen etsimään parempia mahdollisuuksia”, hän sanoo.

Mutta Afrikan väestönkasvulla on välittömiä vaikutuksia jo ennen vuotta 2030 – itse asiassa jo nyt. ”Kuvitelkaa, miljoonia ihmisiä ilman töitä Afrikan kaupungeissa.”

Siksi Yumkella kehottaa eurooppalaisia miettimään investointeja heti, että epävakauden ja konfliktin synkkä skenaario jäisi toteutumatta.

”Me katsoimme nuorina mustavalkoista televisiota. Nyt näillä nuorilla ja lapsilla on satelliittitelevisio, josta he katsovat MTV:tä. He näkevät, millaista Suomessa ja muualla on.”

”Ellei heillä ole toivoa kotona, he muuttavat maasta. Laittomasti tai laillisesti – samantekevää, joka tapauksessa he tulevat.”

Pienyritykset ovat avain

Yumkellan mukaan pääomaa tarvitsevat Afrikan yritykset, varsinkin pienet ja keskikokoiset, joita on toistaiseksi aivan liian vähän. Hän korostaa sitä, että juuri näillä yrityksillä on keskeinen rooli työpaikkojen ja vaurauden luomisessa, köyhyyden vastaisessa taistelussa.

”Vihreä vallankumous, maatalouden tuottavuuden lisääminen – sekin tarvitsee pääomaa.”

Yumkella ei pelkää poliittisia motiiveja, joita varsinkin valtioiden investointeihin usein liittyy. Lännessä epäillään varsinkin Kiinan länsiyrityksiin tekemien massiivisten investointien vaikuttimia.

Pääjohtaja muistuttaa, että Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat eivät ole olleet nirsoja, ne ovat ottaneet vastaan pääomaa eri maista.

Hänen mielestään Afrikan pitäisi asennoitua samalla tavalla. ”Investoinnit ovat tervetulleita, tulivatpa ne Aasiasta tai Euroopasta.”

Yumkellan mukaan ratkaiseva kysymys on se, tukeeko saatu pääoma kestävää kehitystä. ”Talouden uudistaminen ei saa tuhota ympäristöä. Se on avainkysymys Afrikassa ja koko maapallolla.”

Hän pitää tärkeänä myös sitä, että investointeihin täytyy liittyä yritysten yhteiskunnallinen vastuu. Yumkellan mukaan Afrikassa ei tarvita ulkomaista pääomaa, joka pyrkii vain riistämään maanosan raaka-ainerikkauksia.

”Investoijayritysten pitää olla mukana parantamassa afrikkalaisten hyvinvointia.”

Lue lisää SK:sta 25-26/2008 (ilm. 19.6.2008)