Näin Osama bin Laden oli linnoittautunut – Pentagonin piirros

Ulkomaat 3.5.2011 08:58
Pentagonin julkaisema piirros Osama bin Ladenin piilopaikasta Abbottabadissa Pakistanissa. Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana. Kuva / AFP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain joukot tappoivat al-Qaidan johtohahmona pidetyn Osama bin
Ladenin
Abbottabadissa, Pakistanissa sijaitsevassa rakennuksessa.  Lisäksi surmansa saivat tämän aikuinen poika, vaimo, yksi kuriiri ja tämän veli.

Yhdysvaltain puolustusministeriö julkaisi kuvan rakennuksesta, jossa bin Laden kukistettiin. Aivan
lähistöllä sijaitsi muun muassa Pakistanin sotilasakatemia.

Osama bin Ladenin piilopaikkaa ympäröivät parhaimmillaan 5,5 metrin korkuiset muurit ja portit. Rakennus oli koko alueen suojatuin. Bin Laden perheineen asui päärakennuksen toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan rakennus oli ainutlaatuinen – ja muistutti enemmän linnoitusta kuin kartanoa. Jopa kolmannen kerroksen terassi oli suojattu parin metrin korkuisella seinällä.

Talon sisätilat oli jaettu tarkasti osiin. Rakennus on saatettu jopa suunnitella niin, että sen sisään on voitu piilottaa koti kodin sisälle.

Paikallisten mukaan muurien sisäpuolelle ajoi toisinaan suuria Land Cruiser -maastureita ja muita kalliita autoja. Abbottabadin alueen asukkaat kuuluvat enimmäkseen keskiluokkaan.

Toisin kuin muu naapurusto, eristetyn talon asukkaat polttivat kaikki jätteensä. Se oli yksi niistä tekijöistä, jotka herättivät tiedustelupalvelun epäilykset. Lisäksi talon omistajalla, bin Ladenin auttajalla ei viranomaisten mukaan ollut ”selitettävissä olevaa tulonlähdettä”.

Osama bin Ladenin piilopaikka ilmakuvassa. Vasemmalla alue vuonna 2004 ennen linnoituksen rakentamista. Kuva AFP / Lehtikuva.

Lähteet: CNN, Telegraph