Näin elivät Stalinin suojatit Neuvostoliitossa

Ulkomaat 28.11.2009 11:01
Talo rantakadulla Olga Trifonova. Taustalla vankileireille ja kuolemaan tuomittujen asukkaiden kuvia. Kuva Hannu Lindroos

Mersun pyöreä tunnusmerkki loistaa kerrostalon katolla Moskovanjoen mutkassa Kremliä vastapäätä. Talossa ei ole autokauppaa, ei ole koskaan ollutkaan. Mercedes-Benzin edustaja lahjoi isännöitsijän joskus 1990-luvulla ja sai mainoksensa paraatipaikalle.

”Vihaan tuota merkkiä. Haluaisin vaihtaa sen sirppiin ja vasaraan”, sanoo Olga Trifonova.

Hän ei ole kommunisti, kaikkea muuta, mutta sirppi ja vasara kuvaisivat paremmin talon historiaa.
Olga Trifonova pitää pientä museota rakennuksen alakerrassa. Hänen miehensä, 1981 kuollut kirjailija Juri Trifonov asui täällä lapsena. Hän kirjoitti kokemuksistaan tunnetuimman teoksensa Talo rantakadulla, joka ilmestyi suomeksi 1977.

Trifonov tunnettiin neuvostoyhteiskunnan kriittisenä kuvaajana, ja hänellä oli suuria vaikeuksia saada teoksiaan julki. Varsinkin Talo rankakadulla herätti valtavaa huomiota brešneviläisessä Neuvostoliitossa, sillä se kuvasi Stalinin ajan poliittista eliittiä ja sen etuoikeuksia.

Eliitin asuintalo

Rantakadun talo rakennettiin 1930-luvun taitteessa. Rakennuksen suunnitteli Stalinin lempiarkkitehti Boris Iofan, se edustaa varhaisstalinistista tyyliä. Iofan piirsi myöhemmin Moskovan yliopiston ja ulkoministeriön korkeat tornitalot.

Rantakadulle pääsivät asumaan ansioituneet puoluevirkailijat, kenraalit, lentäjät, näyttelijät ja kirjailijat. He saivat nauttia ylellisyyksistä, joista tavalliset kansalaiset voivat vain uneksia.

Heillä oli puhelimet, hissit, roskakuilu ja lämmintä vettä ympäri vuoden. Talossa oli oma elokuvateatteri, terveysasema, tenniskenttä ja ravintola, josta saattoi tilata ruokaa myös kotiin.

”Tämä talo oli kuin valtio valtiossa”, Olga Trifonova sanoo.

Museossa on esillä asukkaille kuuluneita esineitä, huonekaluja, valokuvia, kirjoja ja pienoismalli tyypillisestä neljän huoneen asunnosta. Museon arkisto on tutkijoiden käytettävissä.

Rantakadulla on asunut tunnettua väkeä Nikolai Buharinista, Nikita Hruštšoviin ja Aleksei Kosyginiin. Suomalaisittain kiinnostavin nimi on kuitenkin Otto Wille Kuusinen, Laukaassa syntynyt kommunisti, joka toimi Terijoen hallituksen pääministerinä ja kohosi myöhemmin ainoana suomalaisena Neuvostoliiton korkeimpaan johtoon.

Mutta eliittikään ei säästynyt Stalinin terrorilta. 1930-luvun kiihkeimpinä vuosina täältä vietiin tekaistuilla syytteillä vankileireille ja kuolemaan yli 800 ihmistä.

Trifonova esittelee listaa, johon on kirjoitettu tuomittujen nimet. Yksi heistä on Juri Trifonovin isä, vallankumouksellinen bolševikki Valentin Trifonov. Hänet pidätettiin 1937 ja ammuttiin.

Otto Wille Kuusisen nimeä ei ole listassa, hän pysyi Stalinin suosiossa loppuun asti. Mutta hänen vaimonsa Aino Kuusinen löytyy. Hänet pidätettiin 1938 ja lähetettiin 15 vuodeksi vankileireille.

Otto Wille Kuusinen oli muuttanut tuolloin jo muualle. Hän ei tehnyt elettäkään vaimonsa pelastamiseksi.

Talo rantakadulla, Dom na naberešnoi, Ul. Serafimovitš 2 119072 Moskova. Museo avoinna ke 17-20 ja la 14-18.