Mustasukkaisuutta ja tappoja – Havaijin mytologia mukaan tulivuorien tutkintaan

Ulkomaat 22.9.2009 08:01
Muotokuvassa tulivuorijumalatar Pele. Kuva Chris Stewart / AP / Lehtikuva.

Voiko kansantaruja käyttää luonnontieteellisessä tutkimuksessa?

Tämän kysymyksen kimppuun on käynyt yhdysvaltalainen geologi Don Swanson, 71, joka tutkii Havaijilla paikallisia tulivuoria.

Lukiessaan tarinoita Havaijin jumalallisista tulivuorista, Pelestä ja Hiiakasta, Swanson huomasi, että tarinat tuntuivat tutuilta.

Hän vertasi kuvauksia metsiä polttavista ja kiviä sylkevistä vuorista siihen, mitä tietää alueen vulkaanisesta historista, ja huomasi yhtäläisyyksiä.

Tarinat tulisista jumalattarista ovat kulkeneet havaijilaisten sukupolvien yli hula-tansseissa, veisuissa ja suullisissa kertomuksissa. Luonnon tapahtumat ovatkin saaneet inhimillisiä piirteitä: Pele poltti mustasukkaisuuksissaan Hiiakan metsän ja tappoi tämän miehen. Hiiaka lähti etsimään miestään ja kaivoi syvän kuopan Pelen asunnolla eli Kilauea-tulivuoren huipulla.

Swanson uskoo, että tarina kertoo massiivisesta, kuusikymmentä vuotta kestäneestä laavavirrasta 1600-luvulla. Kaivaminen taas kuvaisi, kuinka Kilauea-vuoren huipulla oleva kaldera syntyi.

Mitä merkitystä tällä kaikella sitten on? Kilauea on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Tiedemiehet ovat tutkineet sitä yli vuosisadan ajan. Tiedetään, että vuori sijaitsee ”hot spotiksi” kutsutulla alueella, eli kohdalla, jossa maapallon vaipan kuuma aines nousee pintaan. Havaijin lisäksi tällainen alue on Islanti.

Katso tästä Havaijin tulivuoriin ja Don Swansonin tutkimuksiin liittyviä kuvia.

Lähde: AP

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.