Muinaisarteet kadoksissa Irakissa – piilossa pääministerin huoneessa

Ulkomaat 20.9.2010 14:37
Korut Nämä irakilaiset muinaisaarteet saivat maanantaina seuraa pääministerin toimistolta. Kuva Karim Kadim / AP / Lehtikuva.

Yli 600 muinaismuistoa on palannut takaisin Irakin kansallismuseoon erikoista kautta. Ensin ne varastettiin, saatiin takaisin ja tämän jälkeen ne olivat vielä lähes kaksi vuotta kadoksissa.

Huolestuneiden viranomaisten ei olisi tarvinnut etsiä hävinneitä arvoesineitä kaukaakaan –  kallisarvoiset taideteokset ja käyttötavarat löytyivät niinkin läheltä kuin pääministeri Nuri Kamal al-Malikin toimiston varastohuoneesta.

Ilmeisesti ikivanhojen sivilisaatioiden perua olevat muinaisesineet olivat kadonneet niin sanottuun byrokraattiseen sumuun, kun ne palautettiin Yhdysvalloista Irakiin vuonna 2008.

Arvotavaroiden katoaminen huomattiin vasta syyskuun alussa, kun Irak juhlisti toisen maasta anastetun reliikkierän kotiinpaluuta. Etsintä oli ensin hätäinen ja lopulta nolo:

”Kukaan ei tiennyt varastohuoneen sisällöstä mitään”, kertoi Irakin matkailuministeriön tiedottaja Abdulzahra al-Talqani.

Pääministeri puolestaan ei ole kommentoinut aihetta mitenkään.

Lähde The New York Times