Mugaben eroa vaativat nyt myös Pohjoismaat

Ulkomaat 19.12.2008 17:07

Zimbabwen presidentin Robert Mugaben ajolähtö kiihtyy. Nyt myös Pohjoismaat ovat liittyneet mukaan niiden valtioiden joukkoon, jotka vaativat Mugaben kelvottoman hallinnon lopettamista. Talousvaikeuksissa olevan maan keskuspankki laski liikkeelle kymmenen miljardin dollarin setelin, mutta Mugabe uhoaa silti pitävänsä kiinni vallastaan.
kymmenen miljardin dollarin seteli
Uuden kymmen miljardin dollarin setelin arvoksi lasketaan noin 14 euroa.

Pohjoismaiden ulkoministerit puuttuivat Zimbabwen tilanteeseen yhteisessä lausunnossaan perjantaina. Mugaben hallinnon lopettamisen lisäksi he vaativat ihmisoikeuksien kunnioittamista. Ministerit ovat erityisen huolissaan ihmisoikeusaktivistien katoamisesta ja opposition jäsenten pidättämisestä.

Presidentti Mugabe ei kuitenkaan näytä horjuvan.

”Zimbabwe on minun”, hän uhosi Zanu-PF-puolueensa jäsenille perjantaina. Samalla hän vakuutti, ettei aio koskaan luovuttaa eivätkä erovaatimukset häntä pelota.

”En koskaan, koskaan, koskaan luovuta. Zimbabwe on minun, olen zimbabwelainen. Zimbabwe zimbabwelaisille. Zimbabwea ei koskaan Britannialle, Britannia on brittiläisille”, Mugabe sanoi.

Kriisin ratkaisu
yhä kaukana

Poliittisen kriisin lisäksi Zimbabwe kärvistelee talouskurimuksessa. Käsittämättömissä luvuissa liikkuvan hyperinflaation vuoksi maan keskuspankki on jälleen ottanut käyttöön uuden setelin. 10 miljardin dollarin setelillä pankki pyrkii helpottamaan käteispulaa. Setelin arvo harmailla markkinoilla on runsaat 14 euroa.

Hinnat kaksinkertaistuvat Zimbabwessa joka päivä, ja elintarvikkeista sekä polttoaineesta on pulaa. Tämän vuoksi keskuspankki on toistuvasti joutunut lanseeraamaan uusia seteleitä. Kesällä rahanarvon heikentyminen ajoi pankin leikkaamaan valuutastaan peräti 10 nollaa pois.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan talouskriisi saadaan kuriin vain, jos presidentti Robert Mugaben Zanu-PF-puolue ja opposition MDC pääsevät sopuun vallanjaosta. Neuvottelut ministerinpaikkojen jaosta ovat kuitenkin edelleen umpikujassa. Pohjoismaiden ulkoministerien mukaan vallanjaosta käytävän kädenväännön on loputtava nopeasti ja maahan on saatava yhteishallitus.

Tilanne kiristyi entisestään perjantaina, kun MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai uhkasi vetäytyä kokonaan neuvotteluista, jos puolueen jäsenten pidätykset eivät lopu.

Maata uhkaa myös laajalle levinnyt koleraepidemia. YK:n mukaan tautiin on tähän mennessä kuollut jo yli 1100 ihmistä ja lähes 21000 on sairastunut.

Teksti
SK netin toimitus
STT–Reuters–AFP

Kuva
AP / Lehtikuva

Lue henkilökuva Robert Mugabesta: ”Vapauttajasta hirviöksi” (SK 33/2007)