Moni amerikkalainen kommentaattori pitää kuninkaallispalvontaa häpeällisenä, mutta uusoikeistossa prinssihäitä rakastetaan

Essee: Poliitikot ovat valloittamassa kuninkaallisten paikkaa, arvioi Markku Koski Kanava-lehden kirjoituksessaan.
Ulkomaat 27.1.2020 13:30
Markku Koski
Britannian kuningashuonetta on ravistellut prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghanin irtiotto. Pariskunta ei jatkossa enää kuulu kuninkaalliseen hoviin eikä käytä kuninkaallisia titteleitään. © Tolga Akmen / LEHTIKUVA / AFP

”Mikä saa miljoonat ihmiset ympäri maapalloa seuraamaan heidän ristiäi­siään, häitään, kruunajaisiaan, juhlavuosiaan ja hautajaisiaan", pohtii yhteiskuntatieteiden tohtori Markku Koski kirjoituksessaan Kanava-lehden numerossa 1/2020. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Kuninkaalliset ovat ikään kuin tyhjiä tauluja tai peilejä. Heissä ei ole liikaa ominaisuuksia tai yksityiskohtia, jotka vaikeuttaisivat samaistumista.

Englantilainen televisiosarja The Crown kerää valtavasti katsojia. Sen uusin tuotantokausi tuli kuin kuninkaallisena tilauksena brexit-taudin kanssa kärvistelevälle Britannialle. Siinä kamppailussa sillä on tietysti monia poliittisia tehtäviä, mutta samalla on pakko jälleen pohtia, mikä ihme meitä kuninkaallisissa kiehtoo. Pelkkä ”kuninkaallisuus” ei selvästi riitä selitykseksi.