Mitt Romney ennakkosuosikkina Yhdysvaltain oikeiston esivaaleihin

Mitt Romney Mitt Romney tarjoilee kannattajilleen voileipiä ravintolassa New Hampshiressa. Kuva Brian Snyder / Reuters / Lehtikuva.

Yhdysvaltain republikaanien esivaalikierros alkaa tänään Iowasta ja päättyy kesäkuun lopulla Utahiin. Todennäköisesti presidenttiehdokas selviää viimeistään ”supertiistaina”, 6. maaliskuuta, jolloin esivaalit järjestetään samanaikaisesti kymmenessä osavaltioissa.

Sen jälkeen edessä on vielä pitkä rupeama ennen kuin presidentti Barack Obamalle on löydetty haastaja. Varsinaiset presidentinvaalit pidetään marraskuussa.

Republikaaniehdokkaat ovat keskittyneet kampittamaan Obamaa ja toisiaan, mutta he eivät ole toistaiseksi esittäneet uskottavia lääkkeitä Yhdysvaltain talousongelmiin, asuntomarkkinoiden lamaan ja sitkeään työttömyyteen.

Kampanjassa näkyy puolueen sisällä vaikuttavan radikaalin teekutsuliikkeen paine. Kaikki ehdokkaat haluavat purkaa valtionhallintoa ja sääntelyä. He vakuuttavat, että talous saadaan uuteen nousuun veroja alentamalla, vaikka asiantuntijat korostavat, että Yhdysvaltain on pakko korottaa veroja ennen pitkää. Myös Obaman suurin yksittäinen hanke, valtakunnallinen terveydenhuollon uudistus on republikaanien hampaissa.

”Keskustelu on ollut hyvin ideologista”, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi. ”Verojen korotuksesta on tullut punainen vaate, jota yksikään republikaani ei uskalla nostaa esiin.”

Vaisu Romney

Iowan tämänpäiväinen esivaali avaa presidenttikisan, joten sillä on tavallista suurempi merkitys, vaikka osavaltiolla on vain 28 valitsijamiestä koko maan 2286:sta.

Republikaanien kärkinimenä alusta alkaen pidetty Mitt Romney joutuu todennäköisesti tiukoille. Iowa on uskonnollisen oikeiston vahvaa tukialuetta ja teekutsuliikkeen isähahmo Ron Paul sekä Pennsylvanian entinen senaattori Rick Santorum ovat kampanjoineet osavaltiossa ahkerasti. Romneyn vuoro koittaa kuitenkin viimeistään tammikuun 10. päivänä New Hampshiren esivaalivaalissa.

Mitt Romney on ollut monessa mukana. Hän oli vuoden 2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten toimitusjohtaja ja toimi sen jälkeen neljä vuotta Massachusettsin osavaltion kuvernöörinä.
Romney pyrkii esiintymään pätevänä ja päättäväisenä johtajana, joka pystyy nostamaan Yhdysvallat nykyisestä ahdingostaan. Hän muistuttaa mielellään, että Obamalla ei ole johtajakokemusta eikä ylipäätään kokemusta yrityssektorilta.

Romney on tehnyt ehdokkuutensa eteen töitä jo yli kaksi vuotta. Hän on kerännyt suurimman vaalikassan, ja hänellä on puolueen eliitin tuki. Hänen kannatuksensa jää kuitenkin mielipidemittauksissa 20-25 prosenttiin, sillä hän ei innosta konservatiivien kenttäväkeä.

Arvostelijat pitävät Romneya takinkääntäjänä. Hän tunnettiin Massachusettsin- vuosinaan maltillisena keskustapoliitikkona, mutta nyt hän tavoittelee kristillisen oikeiston ääniä ja suhtautuu aikaisempaa kriittisemmin aborttiin, homojen oikeuksiin ja laittomaan maahanmuuttoon.

Romney ei ole silti saavuttanut teekutsuliikkeen luottamusta. Hän edustaa satojen miljoonien dollarien omaisuudellaan herraluokkaa, jota teekutsulaiset vihaavat yhtä paljon kuin Washingtonin eliittiä. Romney käytti vuoden 2008 vaalikampanjaansa 88,5 miljoonaa dollaria. Niistä 35 miljoonaa oli hänen omia rahojaan.

Kristilliset konservatiivit vierastavat Romneya myös siksi, että hän on mormoni. Kaikkein pahimpana syntinä pidetään kuitenkin Massachusettsin terveydenhuollon uudistusta, jonka hän toteutti osavaltion kuvernöörinä vuonna 2006.

Uudistus toi Massachusettsin asukkaat sairausvakuutuksen piiriin. Se kelpasi silloin republikaaneille, koska se loi uusia mahdollisuuksia sairausvakuutuksia myyville vakuutusyhtiöille. Tuuli kääntyi, kun Obama nosti Massachusettsin oman valtakunnallisen terveydenhuoltoreforminsa malliksi. Sitä pidetään askeleena kohti sosialismia, ja osa arvostelusta kohdistuu Romneyyn.

Haastajat kompuroivat

Republikaanien oikeisto on etsinyt Romneylle epätoivoisesti haastajaa, mutta he ovat pudonneet yksi toisensa jälkeen tai eivät ole lähteneet lainkaan kisaan, kuten New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ja Alaskan entinen kuvernööri Sarah Palin.

Ensimmäisten vaalikeskustelujen jälkeen gallupien kärjessä käväisi minnesotalainen kongressiedustaja Michele Bachmann. Hän kuului teekutsuliikkeen suosikkeihin, mutta hänen valtakunnallinen kannatuksensa hiipui nopeasti alle kymmeneen prosenttiin.

Bachmannin jälkeen toiveet asetettiin Texasin kuvernöörin Rick Perryyn, joka muistuttaa tyyliltään ja arvoiltaan edellistä republikaanipresidenttiä George W. Bushia.

Perry on entinen sotilaslentäjä. Hän on käsiaseiden vapaan hallussapidon ja kuolemanrangaistuksen kannattaja ja kiistää sekä kehitysopin että kasvihuoneilmiön.

Perry hukkasi lopullisesti mahdollisuutensa surkeaan esiintymiseen CNBC-kanavan vaalitentissä. Hän julisti lakkauttavansa presidenttinä kolme ministeriötä, mutta muisti niistä vain kaksi. Keskusteluun syntyi lähes minuutin piinallinen tauko, kunnes Perry luovutti ja tunnusti, ettei hän saa mieleensä kolmatta turhaa ministeriötä.

Perryn jälkeen gallupien kärkeen ponnahti poliittisesti kokematon afroamerikkalainen liikemies ja talk show -isäntä Herman Cain, joka loi uransa Godfather’s Pizza -ketjun toimitusjohtajana.

Työväenluokasta suuryrityksen johtajaksi kohonnen Cainin elämäntarina vetosi moniin republikaaneihin, mutta hänen populistiset veromallinsa eivät vakuuttaneet asiantuntijoita.

Cain johti mielipidemittauksia, mutta loppusyksyllä puhjennut seksiskandaali vei hänen mahdollisuutensa. Cain kiisti syytökset seksuaalisesta ahdistelusta, mutta myös hänen ulkopolitiikan tuntemuksensa on osoittautui heiveröiseksi. Hän arvosteli voimakkaasti Obaman Libyan-politiikkaa, mutta hän ei ollut selvästikään perillä Libyan tilanteesta eikä siitä, minkälaisella panoksella Yhdysvallat osallistui Muammar Gaddafin hallinnon kaatamiseen.

Cain yritti paikkailla tilannetta myöhemmin Floridassa, mutta hän sotkeentui sanoissaan yhä pahemmin. Hän arveli, että Taleban-liike nousee Libyan uuteen hallitukseen, vaikka Taleban vaikuttaa lähinnä Afganistanissa ja Pakistanissa.

Joulukuun alussa Cain ilmoitti lopulta keskeyttävänsä vaalikampanjansa.

Cainin jälkeen äärikonservatiivit käänsivät katseensa konkaripoliitikko Newt Gingrichiin. Hänen kannatuksensa kipusi hetkeksi Romneyn yläpuolelle, mutta nyt suosio on taas laskussa.

Gingrichiä pidetään menneisyyden miehenä. Hän tuli kuuluisaksi 1990-luvulla, kun hän johti edustajainhuoneen puhemiehenä republikaanien raivokasta kapinaa presidentti Bill Clintonia vastaan. Yleinen mielipide kääntyi kuitenkin Clintonin puolelle, ja Gingrich menetti asemansa puolueessa.

Gingrich on erittäin kokenut mutta myös itsetietoinen ja ristiriitainen poliitikko. On kuvaavaa, että hänen vaalitiiminsä erosi tehtävästään heti kampanjan alkumetrillä.

Uskonnolliset konservatiivit epäilevät myös Gingrichin moraalia. Hän on kolmatta kertaa naimisissa, ja hän jäi kiinni avioliiton ulkopuolisesta suhteesta pian sen jälkeen, kun oli vaatinut Clintonin eroa naissuhteiden takia.

Kärjistynyt ilmapiiri

Presidentti Barack Obaman kannalta tilanne näyttää hyvältä, vaikka hänenkin suosionsa on pudonnut ja demokraattien vasemmisto on pettynyt hänen varovaiseen linjaansa.

Mielipidemittausten perusteella Obama päihittäisi kaikki republikaaniehdokkaat, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Sitä paitsi amerikkalaisilla on tapana suoda presidentille toinen kausi, ellei hän epäonnistu karkeasti. Kahdeksasta viimeksi palvelleesta presidentistä vain George Bush vanhempi ja Jimmy Carter jäivät yhden kauden presidenteiksi.

Demokraatit uskovat, että Romney nousee Obaman haastajaksi. Hänet esitellään kampanjavideolla teekutsuliikettä suosivaksi raharikkaaksi, joka tuhoaisi keskiluokan.

Romney hyökkää puolestaan Obamaa vastaan varsin kyseenalaisesti: tv-mainoksessa presidentin puheesta irrotettiin yksi lause tavalla, joka muutti sen alkuperäisen merkityksen päälaelleen.

Vaalikamppailusta on tulossa repivä, sillä se käydään erittäin kärjistyneessä ilmapiirissä. Yhdysvaltain sisäpolitiikka on täysin jumissa – kongressin demokraatit ja republikaanit eivät pysty sopimaan oikeastaan mistään.

”Teekutsuliike on halvaannuttanut republikaanisen puolueen”, tutkija Mika Aaltola sanoo.

”Republikaanit ovat kykenemättömiä rakentavaan politiikkaan. Puolueen energia menee Obaman vastustamiseen ja hänen aloitteidensa sabotoimiseen.”

Talous ratkaisee

Ensi syksyn presidentinvaalien tulos riippuu paljolti talouskehityksestä. Äänestäjät etsivät Obamalle vaihtoehtoa niin kauan kuin työttömyys pysyy korkealla ja asuntomarkkinat ovat lamassa.

The New York Times -lehden vaalianalyytikko Nate Silver vertaa Obaman kannatuslukuja aikaisempiin vaaleihin. Hänen mielestään Obamalla on hyvät mahdollisuudet voittoon.

”Työllisyyden muutaman kuukauden vakaa kehitys tai republikaanien huono oppositiopolitiikka riittää nostamaan hänet uudelleen suosikiksi”, Silver toteaa.

Myös Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola uskoo tähän. Demokraattien rintama on hänen mukaansa lamaannuksissa, koska Obama on joutunut tukemaan pankkeja ja teollisuutta.

Viime aikoina Obama on kuitenkin nostanut keskusteluun myös demokraattien perinteisiä teemoja, kuten työllisyyden ja rikkaiden verotuksen.

”Demokraatit ovat aktivoitumassa”, Aaltola arvioi. ”Ensi vuonna Obaman koneisto lähtee jylläämään. Se alkaa pelotella amerikkalaisia melko hullunkurisista republikaaniehdokkaista.”

Demokraattileirissä toivotaan, että syyskuussa alkaneet Occupy Wall Street -mielenosoitukset toisivat puhtia vaalikampanjaan. Valtausliike vastustaa talouden ylivaltaa. Sen mukaan Yhdysvaltain ongelmat johtuvat huonosta talouspolitiikasta sekä hallinnon ja talouden läheisistä kytköksistä.

Mielenosoittajat ovat kuitenkin hyökänneet myös Obamaa vastaan syyttämällä häntä Wall Streetin sätkynukeksi. Aaltolan mukaan syytöksissä on perää – monet Obaman avustajat ovat entisiä pankkiireita.

”Se on näkynyt Obaman politiikassa. Hän on ollut talouspolitiikassa hyvin pragmaattinen. Hän ei ole esittänyt radikaaleja uudistuksia.”

Republikaanien pääehdokkaat:

Ron Paul, 76

Teekutsuliikkeen isähahmo haluaa vetää Yhdysvaltain joukot kotiin ja lakkauttaa keskuspankin. Kannatus Iowassa 20 %.

Mitt Romney, 64

Massachusettsin entinen kuvernööri tuli tunnetuksi maltillisena republikaanina. Hakee nyt laajempaa kannatuspohjaa konservatiivisilla mielipiteillään. Suurin vaalibudjetti. Kannatus Iowassa 19 %.

Rick Santorum, 53

Pennsylvanian entinen senaattori kamppailee teekutsuliikkeen äänistä. Harras katolilainen. Kannatus Iowassa 18 %.

Newt Gingrich, 68

Edustajainhuoneen entinen puhemies. Särmikäs veteraanipoliitikko on noussut mielipidekyselyissä muiden hölmöillessä. Kannatus Iowassa 14 %.

Rick Perry, 61

Texasin äärikonservatiivinen kuvernööri yrittää haastaa Romneyn kärkevillä hyökkäyksillä. Kannatus Iowassa 10 %.

Michele Bachmann, 55

Minnesotalainen kongressiedustaja on älykkäämpi versio Sarah Palinista. Kannatus Iowassa 8 %

Jon Huntsman, 51

Utahin entinen kuvernööri on kokenut ulkopoliitikko mutta arvokonservatiiveille liian liberaali. Kannatus Iowassa 4 %.

Public Policy Pollingin kysely julkaistiin 1.1.2012