”Näkymätön sheikki” johtaa ISIS-terroristeja

Yhdysvallat tappaisi mielellään salaperäisen ISIS-johtajan mutta ei tiedä, missä hän on.
Ulkomaat 23.6.2014 06:30
Isis-järjestön taistelija jakoi koraaneja Mosulissa 22. kesäkuuta 2014. © AP / Lehtikuva

Yhdysvaltain terrorismin vastaisen sodan asiantuntijat miettivät paraikaa kuumeisesti, miten päästä nopeimmin ja kivuttomimmin eroon Irakin uudesta väkivallan profeetasta, Abu Bakr al-Baghdadista.

Al-Baghdadi johtaa ääri-islamilaisten sunnikapinallisten asemiesjoukkoa ISIS:iä, joka on viime viikkojen aikana vallannut maan länsi- ja pohjoisosissa nopeasti suuria alueita karkuun juosseelta Irakin armeijalta.

ISIS:in tavoitteena nimensä mukaisesti Irakin ja Suur-Syyrian ääri-islamilainen valtio. Tavoitettaan se edistää poikkeuksellisen raaoin keinoin. Järjestö on toteuttanut valtaamillaan alueilla joukkoteloituksia sekä runsaasti yksittäisiä murhia, joita se esittelee verisillä yksityiskohdilla mässäilevillä videojulistuksillaan.

Raakuudestaan huolimatta ISIS ja sen johtaja vetoavat moniin Irakin sunneihin, jotka tuntevat syvää katkeruutta Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen menettämästään valta-asemasta. Taitavaksi taktikoksi väitetty al-Baghdadi on onnistunut hyödyntämään tätä katkeruutta ja kääntämään sen Irakin šiiaenemmistöä ja šiiapääministeri Nour al-Malikin johtamaa hallitusta vastaan. Mitä paremmin ISIS menestyy sotatoimissaan, sitä enemmän sen riveihin liittyy sunneja, joille šiiojen järjestelmällinen tappaminen vääräuskoisina ei ole mikään ongelma.