Mitä Venäjä haluaa? Bush varoitti: Pelottelu ja uhkailu eivät kuulu ulkopolitiikkaan

Ulkomaat 15.8.2008 18:43

Venäjän presidentti sanoo, että Venäjä vastaa aina samoin kuin Georgiassa, kun sen kansalaisia vastaan hyökätään. Yhdysvaltain presidentti sanoo, että Venäjä on menettänyt uskottavuutensa. Sanasodan kiihtyessä venäläinen sotilassaattue on lähestynyt Georgian pääkaupunkia Tbilisiä. Millainen Venäjä on nyt?venäläissotilaita

Venäläissotilaita Tskhinvalissa Itä-Ossetiassa Georgiassa 15. elokuuta 2008.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev puolusteli perjantaina venäläisten toimia sanomalla, että Venäjä vastaa samalla tavalla kuin Georgiassa joka kerta, kun sen kansalaisia ja rauhanturvaajia vastaan hyökätään.

”Tästä ei pitäisi vallita minkäänlaista epäselvyyttä”, Medvedev sanoi.

Medvedevin tavannut Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan moitti Venäjää suhteettomasta voimankäytöstä Georgiassa. Hänen mukaansa konfliktin ratkaisussa on kunnioitettava Georgian alueellista koskemattomuutta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush varoitti Venäjää, etteivät riitaisat suhteet Yhdysvaltoihin ole sen etujen mukaiset. Bushin mukaan pelottelu ja uhkailu eivät ole hyväksyttäviä tapoja harjoittaa ulkopolitiikkaa 2000-luvulla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice vieraili perjantaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä tarkoituksenaan selventää Georgian ja Venäjän välistä tulitaukosopimusta.

Sopimus sallisi Venäjälle sen entisen oikeuden pitää sotilaita Georgian kahdella kapinallisalueella Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa. Uutena oikeutena Venäjä saisi lähettää armeijan partioita myös kymmenen kilometriä Georgian puolelle.

Sopimuksen ehtoja kuvailtiin georgialaisissa tiedotusvälineissä tappioksi Georgian presidentille Mihail Saakashvilille.

Saakashvili ilmoitti myöhemmin allekirjoittaneensa sopimuksen.

Rice vaati Venäjää
vetämään joukkonsa heti

Yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Saakashvilin kanssa Rice vaati, että Venäjän joukkojen on vetäydyttävä Georgiasta välittömästi.

Ricen mukaan tärkeintä on, että kaikki Venäjän armeijan joukot sekä niiden mukana Georgian puolelle tulleet aseistautuneet ryhmät lähtevät maasta heti.

Rice korosti myös, että Yhdysvallat haluaa Georgiaan puolueettomia kansainvälisiä rauhanturvaajia.

Myös Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch moitti perjantaina Venäjää. Järjestön mukaan Venäjä käytti rypäleaseita tiistaisissa ilmaiskuissaan kahteen georgialaiskaupunkiin.

Venäjä kiisti syytökset ja vakuutti, ettei se ole käyttänyt rypäleaseita Georgiassa.

Rypäleaseet aiheuttavat vaaraa siviileille, minkä vuoksi yli sata maata hyväksyi toukokuun lopulla rypäleaseet kieltävän sopimustekstin. Sopimuksen ulkopuolelle jättäytyivät muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat.

Yhdysvaltain ylin johto on antanut selkeästi ymmärtää, että Venäjän toimet Georgiassa ovat jättäneet syvät jäljet maiden välisiin suhteisiin.

Yhdysvaltain ja Venäjän
suhteet solmussa

Presidentti George W. Bush painotti jälleen kerran, että Georgian ”urheaa demokratiaa” ei saa uhkailla.

”Venäjä on menettänyt uskottavuutensa”, Bush sanoi.

Samaa mieltä on puolustusministeri Robert Gates.

Hän on varoittanut, että jos Venäjä ei peräänny, niin maiden suhteet ovat umpisolmussa vuosia eteenpäin.

Gates vakuutti kuitenkin, ettei vielä olla palaamassa kylmän sodan tunnelmiin.

”Yhdysvallat on käyttänyt 45 viime vuotta työskentelemällä tiiviisti välttääkseen sotilaalliset yhteenotot Venäjän kanssa”, hän selitti.

”En näe syytä, miksi muuttaisimme nyt lähestymistapaamme.”

Yhdysvallat on vaatinut, että Venäjää pitää rangaista sen uhittelusta, mutta keinoista ei ole tietoa. Yhdysvallat on väläytellyt lähinnä Venäjän eristämistä.

”Vaikka presidentti Bush on tuominnut voimakkaasti Venäjän toimet, niin maalla ja sen eurooppalaisilla liittolaisilla on vaikeita ratkaisuja edessään, kun ne miettivät vastatoimia”, arvioi New York Times -lehti.

Yhdysvallat saa
syyttää itseään

Yhdysvaltain ylin johto väittää myös, ettei Puolan kanssa ohjuskilvestä juuri solmitulla sopimuksella ole mitään tekemistä Georgian kriisin kanssa.

Venäjä on vastustanut kiivaasti ohjustorjuntahanketta ja sopimus kiristää maiden välejä entisestään.

Ulkopolitiikan tuntijoiden mukaan Yhdysvallat saa luvan syyttää kriisistä paljolti itseään. Se on puskenut Georgiaa Natoon välittämättä Venäjän ja myös usean Euroopan maan vastalauseista.

”Näiden tekijöiden yhdistelmä kaiken kaikkiaan tarkoittaa sitä, että olemme maalanneet Venäjän nurkkaan viimeisten kahden vuoden aikaisilla toimillamme, joten heidän on vaikea nähdä meitä muuta kuin vihamielisinä”, selitti University of North Texasin konfliktiasiantuntija Michael Greig Washington Post -lehdelle.

Analyytikkojen mukaan Bushin hallinto on itse asiassa rohkaissut Georgiaa ja sen johtoa pullikointiin antamalla ymmärtää, että maata suojellaan, teki se mitä hyvänsä.

Medvedev arvostelee
USA:n ohjuskilpeä

Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin mukaan Yhdysvaltain Eurooppaan kaavailema ohjuskilpi on tähdätty Venäjän federaatiota vastaan.

Yhdysvallat ja Puola allekirjoittivat torstaina sopimuksen ohjuskilpeen kuuluvien torjuntaohjusten sijoittamisesta Puolaan.

Aiemmin kesällä Tshekki hyväksyi kilpeen kuuluvan tutka-aseman sijoittamisen maaperälleen.

Venäläinen sotilassaattue
lähestyy Tbilisiä

Georgiassa venäläinen sotilassaattue on lähestynyt maan pääkaupunkia Tbilisiä.

Uutistoimisto Reutersin saaman silminnäkijälausunnon mukaan Gorin kaupungista lähtenyt saattue on enää 55 kilometrin päässä Tbilisistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan saattue olisi vain 40 kilometrin päässä.

Kyseessä on syvin Venäjän joukkojen tunkeutuminen Georgian maaperälle koko viime viikolla alkaneen kriisin aikana. Saattueen aikeista ei ole tietoa.

Saattueessa on Reutersin silminnäkijöiden mukaan 17 ajoneuvoa.

Teksti
STT-DPA-Reuters
STT-Reuters-AFP
STT-AFP-Reuters
Päivi Sinisalo, STT
SK netin toimitus

Kuva
Mihail Metzel / AP / Lehtikuva

Osallistu keskusteluun: Millainen naapurimaa Venäjä on nyt?