Ministeri Katainen uskoo Yhdysvaltain talouden nousuun

Ulkomaat 8.4.2009 13:43

Washingtonissa vieraileva valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) uskoo, että Yhdysvaltain talouden pohjakosketus on vihdoin saavutettu.

”Useat talousviisaat täällä ovat vakuuttaneet, että ihan näillä näppäimillä tavoitetaan se aallonpohja”, Katainen selitti myöhään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänelle oli myös arvioitu, että Yhdysvaltain talous kasvaisi ensi vuonna 3,5 prosentin verran.

”Mitään kovaa dataa tämän tueksi ei ole olemassa. Mutta kun katsotaan ne sadat miljardit, jotka on käytetty elvytykseen, niin jossain niiden pitää näkyä”, Katainen uskoi.

Liittovaltion keskuspankin Fedin pääjohtajan Ben Bernanken kanssa Katainen oli keskustellut pulassa olevien pankkien stressitestauksesta ja siivoamisesta. Hänen mukaansa mallia noista toimista voitaisiin ottaa myös monissa Euroopan maissa. Hän ihaili Yhdysvaltain hallituksen nopeita toimia, sillä stressitestaus aiotaan saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

Katainen pelkää, että ilman tehokasta rahoituslaitosten siivousta luottamus pankkeihin ei palaudu.

”Jos luottamus ei palaudu pian Yhdysvalloissa sekä Euroopassa, niin talouskasvu ei pääse kunnolla käyntiin”, Katainen varoitti.

Samalla elvytyspakettien teho jää vaillinaiseksi ja elpyminen viivästyy.

Hän oli kuitenkin samalla toiveikas sen suhteen, että jyrkän laskun kokeneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Suomessa, nousukin voisi olla nopea. Hän muistutti siitä, että Suomen kaltainen vientivetoinen maa voi toipua nopeastikin, kun maailmantalous alkaa taas vetää.

Washingtonissa vieraileva presidentti Martti Ahtisaari oli mukana samassa tiedotustilaisuudessa ja miehet olivat innostuneita näkemysten vaihdosta.

Kataisen mukaan Ahtisaaren tilannearviot ovat arvokkaita ja molemmat lupasivatkin pitää tiiviisti yhteyttä ja vaihtaa mielipiteitä talouskriisin tilasta ja vaikutuksista.

Teksti Päivi Sinisalo / STT