Ministeri Katainen uskoo Yhdysvaltain talouden nousuun

SK:n toimitus
Ulkomaat 8.4.2009 13:43

Washingtonissa vieraileva valtionvarainministeri Jyrki Katainen (kok) uskoo, että Yhdysvaltain talouden pohjakosketus on vihdoin saavutettu.

”Useat talousviisaat täällä ovat vakuuttaneet, että ihan näillä näppäimillä tavoitetaan se aallonpohja”, Katainen selitti myöhään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänelle oli myös arvioitu, että Yhdysvaltain talous kasvaisi ensi vuonna 3,5 prosentin verran.

”Mitään kovaa dataa tämän tueksi ei ole olemassa. Mutta kun katsotaan ne sadat miljardit, jotka on käytetty elvytykseen, niin jossain niiden pitää näkyä”, Katainen uskoi.

Liittovaltion keskuspankin Fedin pääjohtajan Ben Bernanken kanssa Katainen oli keskustellut pulassa olevien pankkien stressitestauksesta ja siivoamisesta. Hänen mukaansa mallia noista toimista voitaisiin ottaa myös monissa Euroopan maissa. Hän ihaili Yhdysvaltain hallituksen nopeita toimia, sillä stressitestaus aiotaan saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

Katainen pelkää, että ilman tehokasta rahoituslaitosten siivousta luottamus pankkeihin ei palaudu.

”Jos luottamus ei palaudu pian Yhdysvalloissa sekä Euroopassa, niin talouskasvu ei pääse kunnolla käyntiin”, Katainen varoitti.

Samalla elvytyspakettien teho jää vaillinaiseksi ja elpyminen viivästyy.

Hän oli kuitenkin samalla toiveikas sen suhteen, että jyrkän laskun kokeneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Suomessa, nousukin voisi olla nopea. Hän muistutti siitä, että Suomen kaltainen vientivetoinen maa voi toipua nopeastikin, kun maailmantalous alkaa taas vetää.

Washingtonissa vieraileva presidentti Martti Ahtisaari oli mukana samassa tiedotustilaisuudessa ja miehet olivat innostuneita näkemysten vaihdosta.

Kataisen mukaan Ahtisaaren tilannearviot ovat arvokkaita ja molemmat lupasivatkin pitää tiiviisti yhteyttä ja vaihtaa mielipiteitä talouskriisin tilasta ja vaikutuksista.

Teksti Päivi Sinisalo / STT

Keskustelu

Tänään ilmoitettiin, että Suomen kansantalouden tuotannon lasku (10 prosenttia edellisvuodesta) yllätti tutkijat. Voiko mikään huono uutinen olla enää yllätys? Talouteen pätee tällä hetkellä sääntö: odota odottamatonta.

Eikö Katainen ole huomannut, että ”etevimmätkin” talouden tuntijat ovat kerta toisensa jälkeen sanoneet, että pahin on nähty ja pohja on saavutettu, mutta seuraavalla viikolla on julkistettu vielä surkeampia lukuja. EIkö olisi syytä jättää tällaiset lausunnot ja katsoa rauhassa miten tilanne kehittyy? Pettymykset ruokkivat itse itseään.

Myönteinen asia kansainvälinen vuorovaikutus ja taantumasta selviäminen yhteistyöllä. Ihmisethän siihen talouden elpymiseen voivat vaikuttaa, eli hyvinvointia edistäviä ehdotuksia? konkreettisia ehdotuksia, kuten SK Ylöjärvi kauppakeskuksen esimerkki työllistymiseen, yrittäjyyteen, uusin tuotteisiin yms?

Mielestäni esimerkiksi aurinkoenergialla toimivat tehtaat ja tekniikka maihin, joissa on paljon aurinkoa voisi olla mielekäs investointikohde, kuten ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä vähän talkoohenkeä. Kestävänkehityksen mukaiset tuoteideat markkinoille.

Esimerkiksi työttömät voisivat auttaa remontoimaan tyhjillään olevia kunnanrakennuksia maahanmuuttajille, asunnottomille ja toimistoiksi pienyrittäjille sekä työllistää siten itseään.

Maahanmuuttajat voisivat harjoitella suomenkieltä tekemällä käännöksiä ja artikkeleita julkisensektorin ja yritysten sekä organisaatioiden Internetsivuille suomenkielenharjoituksina.
Ehkä erityisesti niistä asioista, jotka ovat esimerkiksi oman koulutuksen mukaisia.

Pk-sektorin yrityksiä voitaisiin auttaa kahden ensimmäisen vuoden aikana verohelpotuksilla ihmisten työllistämiseksi sosiaaliturvamaksuissa, edullisella luotolla, kuten http://www.finvera.fi yms.

Suomessa ja kansainvälisesti on niin paljon osaamista, että turha sitä työttömyyteen tuhlata.

Esimerkiksi irtisanonut perustamaan omia yrityksiä yhteistyössä. Ja työttömyyskorvausta vastaan esimerkiksi yksi päivä töitä viikossa oman alan töitä, jolloin vältetään turhaa syrjäytymistä ja kontaktit työelämään säilyvät. Sekä aikuisopiskelu ja esimerkiksi mahdollisuus jatkokoulutukseen.

Työllistyminen avustus organisaatioissa. Oheisessa voitaisiin myös tehdä työttömyyshelpotuksia siten, että avustustyötä voi tehdä esimerkiksi yhden päivän viikossa työttömänä, kuten työllistymiskursseilla ihmiset työllistyvät yrityksiin.

Tietopaketti yrittäjille
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/yrittajille/index.html

Euroopan Unionin portaali pk-yrityksille
http://ec.europa.eu/enterprise/sme/index_fi.htm