Miksi Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il on Venäjällä?

Kiina
Teksti
Juho Salminen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il tutustui voimalaitokseen Talakanissa Venäjän kaukoidässä 21. elokuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il vierailee parhaillaan Venäjällä ensimmäista kertaa sitten vuoden 2002. Hänen on tarkoitus tavata Venäjän presidentti Dmitri Medvedev Siperiassa Ulan-Uden kaupungissa keskiviikkona 24. elokuuta.

Julkisuutta välttelevä Kim saapui Venäjälle lauantaina panssaroidulla junallaan.

Uutistoimisto Reuters on analysoinut Kimin vierailun syitä.

Miksi Kim Jong Il matkusti Venäjälle pian Kiinan-matkansa jälkeen?

Kim Jong Il on käynyt Kiinassa kolme kertaa viimeisen vuoden aikana, edellisen kerran toukokuussa. Se on enemmän kuin aiemmin hänen 17-vuotisella valtakaudellaan.

Venäjä ja Kiina ovat ne maat, joihin Pohjois-Korea on voinut tukeutua. Ennen romahtamistaan Neuvostoliitto toimitti Pohjois-Koreaan sotilaallista ja taloudellista apua. Sen jälkeen tärkein kumppani on ollut Kiina.

Uusin matka voikin olla Kimin yritys saada myös Venäjä läheisempiin suhteisiin Pohjois-Korean kanssa tasapainottamaan sen Kiina-voittoista ulkopolitiikkaa.

Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja rajakahakat Etelä-Korean kanssa ovat herättäneet pelkoja laajemmasta yhteenotosta alueella. Kimin vierailun tarkoituksena arvioidaan olevan Kiinan ja Venäjän huolien lievittäminen ja suhteiden parantaminen.

Pohjois-Koreassa on tulossa vallanvaihdos. Kim Jong Il haluaa siirtää maansa johtotehtävät sujuvasti pojalleen Jong-unille, ja siihen hän tarvitsee Venäjän ja Kiinan tuen.

Puhutaanko Venäjällä Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta?

Kyllä. Pohjois-Korea katkaisi kuuden maan väliset neuvottelut vuonna 2009. Niiden tarkoituksena on saada maa luopumaan ydinaseohjelmastaan kansainvälistä apua vastaan. Pohjois-Koreaa vaivaa muun muassa vakava ruokapula.

Kiina ja Venäjä tukevat neuvottelujen jatkamista. Pohjois-Korea odottanee, että kaksikko saisi Etelä-Korean, Japanin ja Yhdysvallat takaisin neuvottelupöytään. Nämä maat puolestaan sanovat, että ovat valmiita neuvottelemaan, mutta sitä ennen Pohjois-Korean on todistettava halunsa aseistariisuntaan ja päästettävä kansainväliset asetarkastajat maahansa.

Kim Jong Il rautatieasemalla Novobureiskin kaupungissa Venäjällä 21. elokuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Ovatko avustukset esillä?

Kyllä. Pohjois-Korea tarvitsee ulkomaista apua pitääkseen kuolemaisillaan olevan taloutensa jotenkin pystyssä. Ydinaseohjelmasta johtuva kansainvälinen painostus tekee tilanteesta vaikeamman.

Myrskyt ovat pahentaneet maan ruokapulaa. Pohjois-Korea on pyytänyt ruoka-apua, jota se onkin saanut Venäjältä ja Kiinasta.

Maa tarvitsee myös taloudellista apua. Sähkökatkoksien vuoksi tehtaita on vaikea pitää käynnissä. Neuvostoaikainen maanviljelyskalusto on käyttökelvotonta. Myös energia on ongelma.

Pohjois-Korea on aloittanut uuden kymmenvuotisen suunnitelman talouden saamiseksi kuntoon. Se hamuaa ulkomaisia investointeja, pääasiassa Venäjältä ja Kiinasta.

Vedetäänkö Venäjältä maakaasuputki Pohjois-Korean läpi?

Maakaasuputki Venäjältä Pohjois-Korean läpi Etelä-Koreaan on ollut suunnitteilla vuosia. Vuonna 2008 venäläinen kaasuyhtiö Gazprom sopi alustavasti eteläkorealaisten kanssa putken rakentamisesta.

Putken rakennus- ja ylläpitokulut olisivat valtavat: yksin rakentaminen maksaisi arviolta yli miljoona euroa kilometriltä.

Asiantuntijoiden mukaan hankkeen eteneminen vähään aikaan on epätodennäköistä, sillä Pohjois- ja Etelä-Korea ovat yhä sotatilassa. Korean sotaa ei ole koskaan lopetettu virallisella rauhansopimuksella. Myös marraskuun 2010 välikohtaus maiden rajalla puhuu sen puolesta, että aika ei ole kypsä tälle hankkeelle.

On epävarmaa, suostuuko Etelä-Korea koskaan putkihankkeeseen, sillä kaasuputki olisi Pohjois-Korealle oiva väline kiristää etelänaapuriaan.