Miep Gies: Anne Frankin päiväkirjan pelastaja on poissa

Ulkomaat 12.1.2010 12:00
Anne Frankin ja hänen perheensä suojelijoista viimeinen, Miep Gies, kuoli eilen lyhyen sairauden seurauksena 100-vuotiaana. Kuva AP / Lehtikuva

Anne Frankin suojelijoista viimeinen on kuollut. Sadan vuoden ikään ehtinyt Miep Gies nukkui pois maanantaina Hollannissa lyhyen sairastelun jälkeen.

Gies on tunnettu Frankin perheelle antamastaan avusta toisen maailmansodan aikana. Kun Frankit kaivettiin esille piilotetusta huoneistostaan elokuussa 1944, Miep Gies otti Annen pitämän päiväkirjan haltuunsa.

Ilman Giesiä Nuoren tytön päiväkirjaa tuskin olisi koskaan julkaistu. Anne Frankin päiväkirjasta on tullut sekä holokaustin tragedian että tavallisen ihmisen rohkeuden symboli.

Haastatteluissa Miep Gies on todennut, että hänestä oli täysin luonnollista auttaa Frankin perhettä ja muita ihmisiä, jotka piileskelivät osoitteessa Prinsengracht 263.

”Minä ja muut avunantajat teimme inhimillisen velvollisuutemme, kun autoimme hädänalaista lähimmäistä.”

Miep Gies syntyi keskiluokkaiseen perheeseen Wienissä vuonna 1909. Lapsena hänen nimensä oli Hermine Santruschitz, mutta häntä kutsuttiin nuoresta pitäen lempinimellä Miep.

Ensimmäisen maailmansodan aikana ruoka oli tiukassa, ja myös Giesin perhe kärsi aliravitsemuksesta. Yhdentoista ikäisenä Miep Gies muutti Itävallasta Hollantiin, ja parikymppisenä hän pääsi töihin Otto Frankin yritykseen.

Kun natsit hyökkäsivät Alankomaihin, Gies alkoi huomata läheisiään uhkaavan vaaran: ”Olin syvästi huolestunut juutalaisten ystävieni puolesta – erityisesti Frankien, joilla oli kaksi nuorta tytärtä.”

Vuonna 1941 Miep Gies meni naimisiin Jan Giesin kanssa ja sai samalla Hollannin kansalaisuuden. Vaikka Gieseillä oli takanaan monta yhteistä vuotta, naimisiinmeno tapahtui osin painostuksesta: Saksalaisviranomaiset uhkasivat palauttaa Miep Giesin Wieniin, ellei hän naisi hollantilaista miestä.

Vuosi Giesien avioitumisen jälkeen Otto Frank kertoi Miepille perheensä aikeesta piiloutua natseilta. Frank kysyi häneltä, voisiko Gies auttaa heitä pysymään turvassa. ”Totta kai”, kuului vastaus.

Lähde The Washington Post