Olli Rehn: Brexitin ja Trumpin myötä kasvanut epävarmuus korostaa EU:n uudistamisen tarvetta

PUHEENVUORO: Elämme nyt mahdollisesti samanlaisessa murroskohdassa kuin kylmän sodan päättyessä.
Olli Rehn
Mielipide 18.11.2016 06:00
Vuosi 2016 jää historiaan kahdesta repivästä vaalikamppailusta: Britannian Brexit-äänestyksestä ja Yhdysvaltojen presidentinvaaleista. Molemmissa oli kyse samankaltaisista ilmiöistä: yhteiskuntien polarisoituminen, epävarmuuden lisääntyminen ja etenkin tunne siitä, että globalisaation hyödyt jakaant...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Nationalismi on nousussa. Euroopassa kulkee näkymätön rajapinta ihmisten mielissä. Eurooppalaiset kadunmiehet ovat väsyneet abstraktin poliittisen kielen puuroon, siksi ne jotka puhuvat kansankieltä voittavat ääniä. Näitä puhujia syytetään populismia, viimeksi sen teki Katainen tänä aamuna. Rehn on oikeassa, mutta hän vaikenee ongelmien perussyistä. Luottamus valtioiden välillä ei ole riittävä. Venäjä tietää tämän ja tulee tekemään riidankylvöä, seuraavana Ranskassa. Äärioikeisto saa julkisesti vaalirahaa Venäjältä.

Sisäinen D on vaikeaa.
Mitä jos olisikin 2 Euroa- Strong N / Weak S?
Se turvaisi joustavamman valuutan.
Maat voisivat liittyä jompaan kumpaan riippuen siitä, miten markkinat arvioisivat maan vanhan oman valuutan markkinahinnan?

Saksa menisi ainakin nykytilanteessa Vahvaan euroon, mutta ketkä muut? Suomikin voisi liittyä tähän, jos vaan liittymäkurssi olisi riittävän alhainen, esim-30% nykytilanteeseen verrattuna?

Heikkoon euroon menisivät Kreikka, Italia, ja suurin osa nykymaista, ehkä Suomikin jos näyttää siltä, että heikko kilpailukyky jatkuu 20v?

Digirahan kaudella ei tarvitsisi painaa uusia valuuttojakaan, pankkitililtä näkee uudet palkkatiedot ect?

Ei liene vain ”tunne” siitä, että globalisaation hyödyt jakaantuvat liian ”epätasa-arvoisesti”.

”EU:lla on koko joukko kriisejä ratkottavanaan, eikä niiden ratkaisuun ole yhtä ihmelääkettä.” Näköpiirissä ei näytä olevan lääkettä puhumattakaan ”ihmelääkettä”.

”Britannia puolustaa omia etujaan, Eurooppa ja EU-maat kuten Suomi ajavat omaa asiaansa.” Siis yksi puolustaa ja Suomi ajaa omaa asiaansa. Kannattaisiko puolustaa?

”Brexitin ja Trumpin myötä kasvanut epävarmuus korostaa EU:n kehittämisen ja uudistamisen tarvetta.” Mikään enempää komission kuin parlamentinkaan toiminnassa ja miehityksessä ei tue käsitystä, että tehtäisiin muuta kuin korostettaisiin kehittämisen ja uudistamisen tarvetta. Mutta tämänhän Rehn tietää omasta kokemuksesta.

Euroopan ongelma on päästökauppa, ei Putin.

Itse asiassa Saksan johtaviin taloustieteilijöihin lukeutuva Hans Werner Sinn on ehdottanut jo vuosia sitten, että Etelä- ja Pohjois- Euroopassa pitäisi olla omat valuutat, Pohjoiseuro ja Eteläeuro.