Miehitetyt avaruuslennot: USA on täysin riippuvainen venäläisistä raketeista ja aluksista

Takaiskuista huolimatta avaruusturismi jatkuu: Amazonin perustaja suunnittelee omaa rakettimoottoria.
Ulkomaat 4.11.2014 11:30
Virgin Galacticin SpaceShipTwo-avaruusaluksen hylkyä Mojaven autiomaassa Kaliforniassa Yhdysvalloissa 1. marraskuuta. © Ringo H. W. Chiu / AP / Lehtikuva

Ohjausjärjestelmän vika näyttää todennäköisimmältä syyltä yksityisen avaruusturismifirman Virgin Galacticin SpaceShipTwo-nimisen avaruusaluksen tuhoutumiseen Mojaveen autiomaan taivaalla Yhdysvalloissa viime perjantaina.

Aluksen ohjaaja menehtyi ja kakkospilotti loukkaantui vakavasti turmassa, joka aiheuttaa vähintäänkin pitkän viivytyksen yli 700 asiakkaan haaveille päästä muutamaksi minuutiksi avaruuteen.

Onnettomuutta tutkii Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviranomainen NTSB. Sen johtaja Christopher Hart sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että tuhoutuneen koneen moottorissa ei ilmeisesti ollut mitään vikaa.

Sen sijaan peräsinpuomi oli noussut pystyasentoon ennen aikojaan. Tällä puomilla on tarkoitus hidastaa koneen nopeutta sen palatessa takaisin ilmakehään.

 

SpaceShipTwon tuho on Yhdysvalloissa liitetty osaksi suurempaa kuviota, avaruusbisneksen siirtämistä julkiselta sektorilta eli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnolta Nasalta yksityiselle sektorille. Tätä keskustelua vauhdittaa toinen turma.