”Merkittävä persoonallisuus Venäjän murroksessa”

Ulkomaat 23.4.2007 17:39

Presidentit ja muut merkkihenkilöt ympäri maailmaa antoivat heti lausuntoja presidentti Boris Jeltsinin kuoleman johdosta.

Entinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov:

”Välitän surunvalitteluni poismenneen perheelle. Hänen harteillaan on suuria tapahtumia maan hyväksi ja vakavia virheitä. Traaginen kohtalo.”

Yhdysvaltain Valkoisen talon edustaja:

”Hän oli historiallinen hahmo aikana, jolloin Venäjä koki suuria muutoksia ja haasteita. Esitämme surunvalittelumme Jeltsinin puolisolle, heidän perheelleen ja Venäjän kansalle.”

Britannian pääministeri Tony Blair:

”Olen surulla ottanut vastaan tiedon entisen presidentin Jeltsinin kuolemasta. Hän oli merkittävä mies, joka näki demokratian ja talousuudistusten tarpeen ja niitä puolustaessaan näytteli tärkeää osaa Venäjän historian merkittävinä aikoina.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel:

”Boris Jeltsin oli merkittävä persoonallisuus sekä Venäjän että kansainvälisessä politiikassa, demokratian ja vapauden puolesta taistelija sekä Saksan todellinen ystävä. Hänen osansa maidemme välisten suhteiden kehittämisessä ei koskaan jää unholaan.”

Vladimir Putinin arvostelija, maanpaossa elävä miljonääri Boris Berezovski:

”Minulle henkilökohtaisesti hän oli opettaja – hän teki minusta vapaan. Jos äitini opetti minulle kuinka rakastetaan, niin Jeltsin ei pelkästään opettanut kuinka ymmärtää, mikä vapaa ihminen on, vaan myös miten tulla vapaaksi.”

Presidentti Tarja Halonen:

”Arvostan presidentti Jeltsinin työtä Venäjän kehittämisessä ja esitän surunvalitteluni Venäjän kansalle.”

Ulkoministeri Ilkka Kanerva:

”Siinä oli raju viesti. Se ei varmaankaan koskaan häivy mielestä.”

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt:

”Presidentti Jeltsin oli ilman epäilyksen häivää – kaikkine niine inhimillisine heikkouksineen, joista kukaan ei vapaa – yksi aikamme todellisista suurmiehistä.”

(STT–Reuters–AFP)