Merkel haluaa kääntää Saksan uuteen nousuun

Ulkomaat 4.10.2009 10:00

Saksa velkaantuu rajusti, jos liittokansleri Angela Merkelin uusi hallitus toteuttaa luvatut verokevennykset.

Merkel ja Westerwelle Liittokansleri Angela Merkel ja liberaalipuolue FDP:n Guido Westerwelle aloittivat maanantaina neuvottelut uudesta porvarihallituksesta. Kuva MICHAEL KAPPELER / Lehtikuva

Liittokansleri Angela Merkel, 55, juhli sunnuntaina vaalivoittoa, mutta vaalien tulos viittaa siihen, että suurten kansanpuolueiden – kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien – aikakausi alkaa olla päättymässä.

Vaalit olivat katastrofi sosiaalidemokraateille, mutta myös Merkelin johtama CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU kärsivät tappioita. Sosiaalidemokraatit ja kristillisdemokraatit ovat menettäneet ääniä äärivasemmistolle, liberaaleille sekä vihreille, jotka menestyivät erinomaisesti suurissa kaupungeissa.

Merkel käynnisti nopeasti neuvottelut uudesta keskustaoikeistolaisesta hallituksesta. Hän lupasi, että kaikki on valmista viimeistään marraskuun 9. päivänä, jolloin Berliinin muurin murtumisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Sosiaalidemokraattien ja kristillisdemokraattien suuri koalitio vaihtuu puhtaaseen porvarihallitukseen, joten talouspolitiikka kallistuu selkeästi oikealle, vaikka kanslerin nimi pysyy samana. Saksassa arvuutellaan nyt, muuttuuko äitihahmona ja puolidemarina pidetty Merkel uudessa hallituksessa rautarouvaksi, joka maksattaa veronkevennykset sosiaaliturvan leikkauksilla.

Kristillisdemokraattien hallituskumppani, liberaalipuolue FDP on profiloitunut puheenjohtaja Guido Westerwellen, 47, johdolla bisnespuolueeksi, joka haluaa keventää verotusta ja byrokratiaa.

FDP oli vaalien suurin voittaja. Liberaalit keräsivät kaikkien aikojen parhaan tuloksensa, lähes 15 prosenttia äänistä. Se vahvistaa Westerwellen asemaa hallitusneuvotteluissa.

Westerwelle korosti vaalikampanjassaan, ettei FDP lähde hallitukseen ilman perusteellista veroreformia. Puolue haluaa yksinkertaistaa järjestelmää siirtymällä kolmeen veroluokkaan ja laskemalla korkeimman veroprosentin 35:een. Uudistus maksaisi noin 35 miljardia euroa.

Saksassa arvellaan, että Westerwelle seuraa suuren esikuvansa Hans-Dietrich Genscherin jalanjälkiä ja ryhtyy ulkoministeriksi. Se muuttaisi Saksan julkista kuvaa ulkomailla. Westerwelle on ensimmäinen puoluejohtaja ja ministeri, joka myöntää julkisesti olevansa homoseksuaali.

Velkataakka kasvaa

Merkelin mukaan uuden hallituksen tärkein tehtävä on kääntää Saksan talous nousuun. Tilanne on erittäin vaikea, sillä Saksa kärsii pahimmasta taantumasta toisen maailmansodan jälkeen.

Saksa on Euroopan suurin talous ja maailman suurin vientimaa. Bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan tänä vuonna viisi prosenttia ja viennin vielä enemmän. Työttömyyden pelätään ponnahtavan uudestaan kasvuun, kun hallituksen elvytyspaketin voima alkaa hiipua.

Myös Merkel on sitoutunut keventämään verotusta, joten jonkinlainen uudistus on tulossa, vaikka talousoppineet varoittelevatkin valtion velkaantumisesta. Näillä näkymin Saksa joutuu kaksinkertaistamaan velanottonsa ensi vuonna 86,1 miljardiin euroon ilman verokevennyksiäkin.

Merkel on luvannut helpottaa työmarkkinoiden byrokratiaa ja heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa, jotta työnantajat uskaltaisivat taas palkata uutta väkeä.

Myös Gerhard Schröderin punavihreän hallituksen aikoinaan tekemä päätös ydinvoiman alasajosta joutuu uuteen harkintaan. Todennäköisesti Merkelin uusi hallitus jatkaa nykyisten voimaloiden käyttöikää sovitusta ja nostaa niiden tehoja Ruotsin mallin mukaan.

Saksassa on suljettu 2000-luvulla kaksi ydinvoimalaa ja neljä reaktoria pitäisi sulkea tämän vuoden loppuun mennessä. Toiminnassa on edelleen 17 ydinvoimalaa.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.