Mellakoivien haitilaisten pelko aiheellinen – YK uskoo koleraepidemian leviävän

Ulkomaat 16.11.2010 12:22

Tammikuisesta maanjäristyksestä yhä toipuvassa Haitissa puhjennut koleraepidemia on vienyt yli 900 sairastuneen hengen ja saanut aikaan mellakoita.

Koleran oireita potevaa naista autetaan Archaiessa maanantaina 15.marraskuuta. Kuva Ramon Espinosa / AP / Lehtikuva.

Monet Haitin toiseksi suurimman kaupungin Cap-Haïtienin asukkaista ovat raivoissaan ja syyttävät nepalilaisia rauhanturvaajia koleran tuomisesta maahan.

YK:n mukaan väitettä ei ole mahdollista todistaa oikeaksi, vaikka Haitin tautikanta on sama kuin Etelä-Aasiassa. Siitä huolimatta sadat ihmiset alkoivat osoittaa mieltään mellakoimalla Cap-Haïtienissa ja Hinchessä maanantaina.

Mielenosoittajat vaativat YK:n rauhanturvaajia poistumaan maasta ja syyttivät Haitin hallitusta ihmisten jättämisestä kuolemaan. Rauhanturvaajat suihkuttivat kyynelkaasua kiviä heitteleviä ja teitä tukkivia mielenosoittajia kohti.

Yksi mielenosoittaja sai surmansa rauhaturvaajan luodista.

”Eräs mielenosoittaja avasi tulen kohti rauhaturvaajaa, joka vastasi tuleen puolustaakseen itseään”, sanoi YK.n rauhaturvaoperaatio Minustahin tiedottaja Vicenzo Pugliese.

Mellakoissa loukkaantui kuusi rauhanturvaajaa ja kymmenen siviiliä.

Kansallista turvallisuutta ja pelkoa

Kolera on bakteerin aiheuttama suolistotauti, joka tarttuu saastuneesta vedestä tai ruoasta. Se aiheuttaa ripulia, oksentelua sekä vakavaa nestehukkaa. Vaikka tautia on helppo hoitaa antibiooteilla, se tappaa nopeasti Haitin kaltaisissa oloissa.

Haitissa toimiva YK:n humanitäärinen koordinaattori Nigel Fisher toteaa mielenosoitusten todistaneen, ettei koleran puhkeaminen ole enää vain terveyskriisi vaan kansallista turvallisuutta uhkaava ongelma.

Moni kolerahoitolan lähistöllä asuva on hermostunut ja peloissaan: entä jos tauti leviää naapurustoon? Sitä tiedetään jo esiintyvän kaikissa Haitin kymmenessä departementissa eli hallinnollisilla alueilla.

Pelko ei ole täysin aiheeton. Nigel Fisherin mukaan YK odottaa koleratapausten määrän osoittautuvan entistä suuremmaksi, kun maanlaajuinen tarkastus saadaan tehdyksi.

Presidentti René Préval vetosi kansaan sunnuntaina ja kehotti ihmisiä kiinnittämään mahdollisimman paljon huomiota hyvään hygieniaan tartunnan välttämiseksi. Ongelmana on, ettei monellakaan haitilaisella ole käytettävissään puhdasta vettä, saippuaa tai sanitaatiota.

Pahin tilanne on Artiboniten departementissa, jossa koleraan on menehtynyt lähes 400 ihmistä. Pääkaupunki Port-au-Princessä kuolemantapauksia on ollut 27, joista suurin osa Cite Soleilin slummialueella. Yli miljoona maanjäristyksen runteleman kaupungin asukasta asuu edelleen teltoissa. Avustusjärjestöt pelkäävät koleran leviävän väliaikaismajoituksessa elävien keskuuteen.

Koleran leviämistä on tähän mennessä vauhdittanut Haitiin marraskuun alussa iskenyt hurrikaani Thomas, jonka mukanaan tuomat rankkasateet saivat joet tulvimaan yli äyräiden. YK arvion mukaan koleratartunnan saattaa saada pahimmillaan jopa 200 000 ihmistä.

Lähde Reuters