Meksikonlahdella jopa 27 000 unohdettua öljynpumppausasemaa

BP
Teksti
Adrián Soto
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Discoverer Inspiration -alus Meksikonlahdella 13. heinäkuuta 2010. Meren pohjassa vuotavan öljylähteen päälle laskettiin uusi keräyslaite, mutta ennen käyttöönottoa sitä pitää vielä testata. Öljyvuoto ei siis ole vielä tukittu. Kuva Dave Martin / AP / Lehtikuva.

Meksikonlahtea saastuttavaa BP:n öljynpumppausasemaa ei ole lähes kolmen kuukauden ponnisteluista huolimatta vieläkään saatu korjattua. Öljyvuoto on osoittautunut jo tässä vaiheessa USA:n historian pahimmaksi luonnonkatastrofiksi.

Suuronnettomuuden seurauksena öljyfirmojen toiminta Meksikonlahdella on joutunut suurennuslasin alle. Uutistoimisto Associated Pressin (AP) tuore tutkimus kertoo, että alueella on peräti 27 000 unohdettua öljyn- ja kaasunpumppausasemaa. Monet niistä on jätetty pois käytöstä kymmeniä vuosia sitten, mutta viranomaiset eivätkä yritykset huolehdi niiden kunnosta.

Tutkimuksissa paljastui, että jopa 3500 näistä hylätyistä pumppausasemista on rekisteröity Washingtonissa statuksella “temporarily abandoned” (väliaikaisesti hylätty).

USA:ssa voimassa olevien säännösten mukaan pumppausaseman voi siirtää väliaikaisesti hylättyjen luokkaan vain, jos yritys pystyy esittämään suunnitelman aseman uudelleen hyödyntämisestä, tai jos se suljetaan lopullisesti vuoden sisällä. AP:n tutkimuksesta selviää myös, että ainakin tuhat pumppausasemaa on ollut väliaikaisesti hylätty yli kymmenen vuotta, mutta niitä ole koskaan suljettu.

Öljyteollisuus alkoi hyödyntää Meksikonlahden luonnonvaroja tehokkaasti 1940-luvulla. Ainoa menetelmä, jota kuluneina vuosikymmeninä on käytetty vanhojen pumppausasemien sulkemiseen, on betonilla peittäminen. Siihen on uskottu kuin raamattuun.

Monet asiantuntijat kuitenkin sitä mieltä, että betoni ei riitä vuotojen tukkimiseen. Haitin tuhoisa maanjäristys osoitti, että betoni ei kestä luonnon vihaa. Vuosien mittaan myös merivesi syö betonia ja heikentää sen pitävyyttä. Asiantuntijat vetoavat, että yritysten täytyy sitoutua hoitamaan hylättyjä pumppausasemiaan jatkossakin, vaikka ne olisi virallisesti suljettu.

“Betoni vanhenee myös meren pohjalla, samoin kuin se vanhenee rakennuksissa ja moottoriteillä”, sanoo Columbian yliopiston geofysiikan professori Roger Anderson.

Washingtonin viranomaisten mukaan Meksikonlahdella on tuhansia huonosti tukittuja vanhoja pumppausasemia kahdesta syystä. Monet asemat ovat niin vanhoja, että lain säännöt eivät ulotu niihin. Toiseksi öljyteollisuus on kylmästi laiminlyönyt velvollisuuksiaan.

USA:n Ocean Energy Management, Regulation and Enforment -virasto laati vuosina 2003-2007 uudet rangaistussäännökset vastuutaan vältteleville öljyfirmoille.

Teksasin osavaltiossa on tukittu oma-aloitteisesti noin 21 000 hylättyä pumppausasemaa saastumisen ehkäisemiseksi. Mutta kuka valvoo asemia, jotka sijaitsevat kansanvälisillä vesillä?

Katso myös: Kaikki SK:n jutut ja kuvat Meksikonlahdelta.