Mein Kampfin uusi painos: Ketkä julkaisevat ensin, uusnatsit vai historioitsijat?

Ulkomaat 5.2.2010 14:01
Adolf Hitler pitämässä puhetta Saksassa toukokuussa 1937. Kuva AP / Lehtikuva

Saksassa kirjailijan tekijänoikeudet ovat kiveen kirjoitettuja vielä 70 vuotta kuoleman jälkeen – vaikka kirjailija sattuisikin olemaan yksi historian tunnetuimmista massamurhaajista.

Adolf Hitler vapauttaa Mein Kampfin julkaisuoikeudet haudan takaa vuonna 2015. Toisen maailmansodan jälkeen teoksen alkuperäinen versio ja sen oikeudet ovat olleet Baijerin osavaltion hallituksen käsissä. Tämä on taannut sen, ettei Hitlerin manifesti ole päätynyt saksalaisten kirjakauppojen hyllyille.

Julkaisuoikeuksien vanhentuminen häämöttää kuitenkin jo lähitulevaisuudessa. Nyt Saksassa on huolestuttu uusnatsien innostuvan levittämään Mein Kampfia.

Historiaa tutkivassa instituutissa Münchenissa haluttaisiin valmistella kriittinen, selityksissä varustettu versio teoksesta.

”Tieteellisesti valmistettu, virallinen laitos Mein Kampfista voisi hillitä uusnatseja julkaisemasta omia muunnelmiaan”, sanoo historioitsija Edith Raim. ”Teos on yksi keskeisimpiä kansallissosialismia kuvaavia tekstejä, eikä Saksassa ole koskaan ollut saatavilla julkista, kommentoitua versiota.”

Baijerin osavaltion hallitus on kuitenkin vastustanut ideaa vedoten holokaustin uhrien kunnioittamiseen. Valtiovarainministeriö julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan lupia uusintapainokseen ei myönnetä Saksassa.

Erimielisyyttä on riittänyt myös Mein Kampfin kieltämisestä natsipropagandan välineenä. Baijerin hallituksen mukaan ”natsi-ideologian levittäminen on ja pysyy Saksassa kiellettynä sekä rangaistavana”.

Edith Raim kuitenkin huomauttaa, että monen muun nimekkään natsin, kuten Joseph Göbbelsin ja Heinrich Himmlerin päiväkirjoja on Saksassa jo saatavilla.

Mein Kampfia puolestaan julkaistaan ulkomailla aivan laillisesti. Internetistä löytyy myös epävirallisia versioita teoksesta. Suomessa kirja on julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1941.

Saksan juutalaisten liittovaltuuston pääsihteeri Stephan J. Kramer sanoo, että idea Mein Kampfin julkaisusta jakaa mielipiteitä myös juutalaisyhteisön keskuudessa. Moni holokaustista selvinnyt vastustaa ajatusta.

”Kunnioitan suuresti näiden ihmisten mielipidettä, mutten voi olla toteamatta: tekijänoikeudet raukeavat joka tapauksessa. On vain ajan kysymys, koska Mein Kampf löytyy kaupoista ja kirjastoista”, Kramer sanoo.

”On myös tärkeää, että kirjan mahdollisesta julkaisusta huolehditaan vastuullisesti. Ne, jotka ovat jo valmiiksi väärällä puolella, ovat myös lukeneet teoksen omasta näkökulmastaan”, Kramer toteaa uusnatseihin viitaten. ”Toivon, että Mein Kampf julkaistaan Saksassa pian – kommenttien kera.”

Lähde AP, The New York Times