Medvedev ilmoitti: Venäjä lopettaa Georgian-sotilasoperaationsa

Ulkomaat 12.8.2008 10:11

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sanoo Georgian-sotilasoperaation päättyvän. Venäjän armeijan mukaan joukot ovat jo saaneet käskyn lopettaa eteneminen Georgiassa.Venäläinen sotilas

Venäläissotilas tankkeineen Tskhinvalin kaupunkiin vievällä tiellä Etelä-Ossetiassa 11. elokuuta 2008.

Presidentti Medvedev on sanonut televiolähetyksessä, että Venäjä on päässyt tavoitteisiinsa eli saanut turvattua rauhanturvajoukkojensa ja Etelä-Ossetian siviiliväestön turvallisuuden.

Hetkeä ennen presidentin lausuntoa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kovisteli Georgiaa. Hän sanoi, että taistelut maassa eivät lopu, jollei Georgia vedä kaikkia joukkojaan Etelä-Ossetiasta.

Lavrov painotti, että Georgian pitää luvata lopettaa voimankäyttö ja vetäytyä niin kauas, ettei joukoilla ole enää mahdollisuutta hyökätä Etelä-Ossetiaan.

Lavrovin mukaan Venäjä ei aktiivisesti tavoittele Georgian presidentin Mihail Saakashvilin syrjäyttämistä. Hänen mielestään tilanne kuitenkin paranisi, jos Saakashvili väistyisi vallasta.

Lavrov kommentoi Georgian tilannetta yhteisessä lehdistötilaisuudessa Etyjin puheenjohtajan, Suomen ulkoministerin Alexander Stubbin kanssa Moskovassa. Samassa tilaisuudessa Stubb kertoi aikovansa matkustaa Pohjois-Ossetiaan tutustumaan humanitaariseen avustustilanteeseen alueella.

Venäjälle kuuluvaan Pohjois-Ossetiaan on virrannut pakolaisia Georgiasta taistelujen puhjettua.

Stubb sanoo lähtevänsä Pohjois-Ossetiaan luultavasti sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Medvedev ovat neuvotelleet Moskovassa iltapäivällä.

Stubb sanoi, että presidentti Tarja Halonen on keskustellut matkasta Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa.

Georgia on pyytänyt
sotilasapua Baltian mailta

Sotilasliitto Nato on saanut pohdittavakseen Georgian sotilaallisen avunpyynnön.

Georgia on pyytänyt diplomaattinootilla sotilaallista apua Naton jäsenmaita Virolta, Latvialta ja Liettua, kertoo uutistoimiston BNS.

Latvian Nato-varasuurlähettilään Andzejs Vilumsonsin mukaan Georgia on pyytänyt sotilasapua Baltian lisäksi useilta muilta Euroopan mailta.

Nato-maiden suurlähettiläät neuvottelevat tänään Georgian tilanteesta. Venäjän Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin ehdotti eilen Naton ja Venäjän kokousta täksi päiväksi, mutta Nato torjui kokouspyynnön.

Georgia sanoo Venäjän
pommittaneen kansainvälistä öljyputkea

Georgia sanoo Venäjän sotilaskoneiden pommittaneen kansainvälistä öljyputkea. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko putki vaurioitunut.

Georgian turvallisuusneuvoston sihteerin Alexander Lomaian mukaan putkea pommitettiin Rustavelin kaupungin lähellä. Tietoa ei ole vahvistettu muista lähteistä.

Putki johtaa Azerbaidzhanin öljykentiltä Georgian kautta Ceyhaniin Turkkiin.

Satatatuhatta ihmistä
paennut kodeistaan

Etelä-Ossetiassa 100000 ihmistä on lähtenyt taisteluja pakoon, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoo.

Avustustyötä varten tulisi avata kuljetusväyliä, UNHCR vetoaa viranomaisiin.

Teksti
STT
STT-AFP-Reuters
STT-AFP
STT-Reuters-BNS
SK netin toimitus

Kuva
Mihail Metzel / AP / Lehtikuva

Aiheesta verkossa
Reuters
BBC
CNN
Itar-Tass
The New York Times
AFP