Max Jakobson ja Paavo Keisalo: Venäjä on varsin hankala naapuri – vielä kauan

SK:n toimitus
Ulkomaat 3.10.2009 11:36

Suomenkin on parasta pitää varansa. Venäjä on vielä kauan arvaamaton naapuri, kirjoittavat Max Jakobson ja Paavo Keisalo.

Piirros

Maailmanlaajuinen talouskriisi on iskenyt myös Suomeen ja sen vaikutus kestää vielä useita vuosia. Tilanne ei kuitenkaan ole yhtä hälyttävä kuin 1990-luvun alussa. Tällä kertaa hyvällä onnella vuoden kuluttua pahin on jo takana.

Paljon merkittävämpi ongelma kuin ohimenevä lama on se, että parinkymmenen vuoden kuluttua meillä on saman verran eläkeläisiä kuin työssä käyviäkin. Miten hyvinvointivaltion kulut silloin maksetaan? Me voimme korottaa veroja tuntuvasti, mutta se on poliittisesti vastenmielistä kaikille puolueille. Veroaste on meillä jo EU:n kärkitasoa.

Toinen mahdollisuus on etuisuuksien leikkaaminen. Se ei ole poliitikoille yhtään sen houkuttelevampi vaihtoehto kuin verotukseen koskeminenkaan. Kolmas ja paras vaihtoehto olisi työssä käyvien määrän lisääminen. Siinä auttaisi, jos työssä oltaisiin nykyistä pidempään.

Ainoa kestävä tapa parantaa tilannetta on saada Suomeen mahdollisimman paljon työperäisiä maahanmuuttajia. Toistaiseksi siinä ei ole onnistuttu kovin hyvin. OECD:n raportin mukaan Suomessa maahanmuuttajat tekevät yleisesti silpputöitä esimerkiksi rakennusalalla, ja suhdanteiden vaihtelu iskee heihin rajummin kuin kantaväestöön.

Suomi on selvästi jäljessä muista Pohjoismaista koulutetun työvoiman saamisessa maahan. Yksi syy on työlupien käsittelyprosessin hitaus. Jos Suomi ryhtyy aktiivisesti värväämään ulkomaista työvoimaa, kuten sen ilmeisesti pitäisi, on hankkeeseen saatava kaikki asianomaiset mukaan. Tarvitaan entisaikojen konsensusta.

Nyt enemmistö maahanmuuttajista tulee Virosta ja Venäjältä, mutta kun niissä olot paranevat, pitää etsiä tulokkaita kauempaa. Meidän on varauduttava siihen, että toisissa kulttuureissa kasvaneet ovat erilaisia. On hyväksyttävä esimerkiksi se, että isoäiti kulkee perheen mukana. On myös otettava huomioon, että tarvetta työntekijöihin on muissakin maissa, eikä Suomen kilpailuasema ole erityisen vahva.

Neuvostoliiton poistuminen näyttämöltä antoi Suomelle ensi kertaa sitten toisen maailmansodan tilaisuuden päättää omista asioistaan omien etujensa mukaisesti ilman Moskovan puuttumista. Kun Suomen hallitus päätti hakea EU-jäsenyyttä, ei asiaa tarvinnut ensin käydä esittelemässä Venäjälle.

Suomi onkin kahdenkymmenen vuoden aikana muuttunut yhä selvemmin eurooppalaiseksi länsimaaksi. Se näkyy myös maan poliittisella kartalla. Viime eurovaalien tulos oli meillä samansuuntainen kuin muissakin EU-maissa. Konservatiivit saivat suurimman kannatuksen, kommunistit ovat selvästi alle kymmenen prosentin puolue, vihreät ja muukalaisvihamielinen populistipuolue ovat kumpikin yli kymmenen prosentin puolueita.
Erojakin on. Meillä on suuri maaseudulta kannatuksensa saava keskustapuolue, vaikka maataloudessa toimivia kansalaisia on alle kymmenen prosenttia. Suomessa vaikuttaa myös ruotsalainen kansanpuolue ajamassa toista vähemmistökieltä puhuvien etuja.

Jollei talouslama aiheuta merkittävää muutosta ihmisten mielipiteissä, seuraava pääministeri onkin sitten kokoomuspuolueesta. Mahdollisesti seuraava presidenttikin on vaaleissa kokoomuksen ehdokkaana.

Suomen turvallisuuspolitiikasta käydään edelleen varsin vaisua keskustelua, vaikka aineksia vähän syvällisempäänkin analyysiin olisi runsaasti. On käynyt yhä selvemmäksi, että puolustamiseen menee ajan myötä niin paljon rahaa, että nykyisenkaltainen sotilaallinen liittoutumattomuus ei enää takaa maan turvallisuutta. Edellä jo puhuttiin ikääntymisen vaikutuksesta maan talouteen, ja on selvää, että jos on valittava hyvinvoinnin ja uusien aseiden välillä, voittajasta ei ole epätietoisuutta.

Mutta luottaminen siihen, että meillä ei ole turvallisuusuhkia, on naiivia. Pohjoismaiden ja erityisesti Ruotsin ja Norjan kanssa virinneellä sotilaallisella yhteistyöllä on merkitystä, mutta se ei ratkaise Suomen turvallisuusongelmaa pysyvästi.

Venäjä ei tietenkään ole sama kuin Neuvostoliitto, mutta se on silti varsin hankala naapuri. Venäjän johtajat, Medvedev ja Putin, käyttäytyvät ja puhuvat kuin edustaisivat Yhdysvaltain kanssa tasaveroista toista suurvaltaa. Obama taas tarvitsee Venäjää hankalassa Iranin tapauksessa, ja siksi hän saattoi ystävällisesti puhua Moskovassa toiveestaan, että Venäjästä kehittyisi vahva, rauhanomainen ja hyvinvoiva valtio. Obama joutui tosin havaitsemaan, että hän sai Moskovassa huomattavasti epäystävällisemmän kohtelun kuin mihin hän on tottunut vierailuissaan.

Mutta Venäjä ei ole enää mikään suurvalta. Sillä on kyllä ydinaseet ja siksi sillä on tiettyä merkitystä kansainvälisissä suhteissa. Venäjän talous riippuu öljyn hinnan kehityksestä, ja niin kauan kuin öljyn hinta pysyy nykytasollaan, Venäjällä on täysi työ pitää taloutensa edes jonkinlaisessa kunnossa.

Yhdysvalloille Kiina on paljon merkittävämpi ongelma kuin Venäjä. Kiina on avainasemassa Aasiassa ja laajemminkin maailmassa. Suomen kannalta Venäjä on kuitenkin tärkeä. Sen viimeaikaiset toimet ovat huolestuttavat. Äsken perustettu historiakomissio, jonka tehtävä on ”taistella Venäjän etujen vastaista historian vääristelyä vastaan”, on pääasiassa kohdistettu Baltian maita vastaan. Mutta myös Suomessa on vakiintunut se käsitys, että Baltian maat pakotettiin laittomasti liittymään Neuvostoliittoon vuonna 1940 ja että niissä tapahtui törkeitä ja laajamittaisia ihmisyyden vastaisia rikoksia. Komissio ei ole esittänyt vielä mitään julkisuudessa, joten ei tiedetä, mihin suuntaan sen työtä ollaan viemässä.

Etykin päätösasiakirjassa vuodelta 1975 sanotaan, että valtion suvereniteetti merkitsee oikeutta liittoutua tai olla puolueeton. Venäjä ei taida sulattaa tätä antaessaan naapureilleen neuvoja siitä, miten niiden tulisi suhtautua Nato-jäsenyyteen. Virallisesti Venäjä sanoo Naton jäsenyyden olevan Suomen oma asia, mutta samalla varoitetaan seurauksista.

Venäjän johto propagoi uutta eurooppalaista turvallisuusjärjestelyä. Sen tulisi korvata Nato ja Etyj, ja oletettavasti tarkoituksena olisi, että Venäjä saisi merkittävän roolin Eurooppaa koskevissa asioissa. Ehdotuksella ei ole tietenkään mitään realistisia toteutumismahdollisuuksia, kuten Kremlissäkin tiedetään.
Länsimaissa, myös Suomessa, on syytä ymmärtää, että Venäjän johdon koveneva retoriikka on vain puhetta ilman katetta. Uuteen suomettumiseen ei pidä alentua. Sekin on syytä pitää mielessä, että Itämeren kaasuputki ei ole pelkästään ympäristöongelma.

Putinin presidenttikaudella lähdettiin siitä, että maan vaurastuminen takaisi pysyvän ja korkean talouskasvun ja että maan pitäminen järjestyksessä ja sen nostaminen jälleen maailman johtavien valtioiden joukkoon olisi mahdollista. Tänään tavoitteet ovat vielä kaukana vallitsevasta tilanteesta.

Suomenkin on parasta pitää varansa, sillä Venäjä on edelleen vielä kauan arvaamaton naapuri. Sen käyttäytyminen yhä tylymmin Baltian maita ja muita naapureitaan kohtaan ei muutu vielä pitkään aikaan. Medvedev on esittänyt uutta lakia, joka oikeuttaa lähettämään joukkoja ulkomaille ”puolustamaan Venäjän etuja”. Tästähän Venäjän mukaan oli kysymys vuosi sitten tehdyssä interventiossa Georgiassa, mutta nyt halutaan antaa hyökkäykselle oikeudellinen perusta.

Vastaisen varalta lakia voitaisiin soveltaa maihin, joissa asuu merkittävä määrä venäläisiä pysyvästi. Sellisia maita ovat entiset neuvostotasavallat, etenkin Ukraina, Moldova ja Baltian maat. Suomessakin asuu jo useita kymmeniä tuhansia venäläisiä.

Teksti Max Jakobson, Paavo Keisalo

Kirjoittajista Jakobson on ministeri, Keisalo suurlähettiläs.

Kuvitus Outi Kainiemi

Keskustelu

Ihan turhaan ovat emeritusajattelijat huolisssaan kansan taistelutahdosta. Mikael Jungnerin johtama YLE:n tv1 ja 2 tekevät kaikkensa että historian raskas taakka lepää tukevasti katsojien harteilla.

Kuluneen viikon aikana on kahdella pääkanavalla suollettu kansan silmiin sotaa ja kauheutta ainakin nämä näytökset:

(26.9) pe. 23.00 Hitler ja Speer
-su 13.45 dokumentti juutalaisvainoista
-su 16.00 Katynin verilöyly,
-ma 22.15 Rangaistuspataljoona
-ti 21.00 Katyn verilöyly (Wajda)
pe 2.10 23.00 Hitler ja Speer
la 3.10. klo 18 Matkapassi: Euroopan sotanäyttämöllä
la 3.10. klo 19 Polttouhrit

ja ettei Venäjän läheisyys unohtuisi, on näytetty shokkikuvia Venäjän asuntoruletista ja Pietarin lapsiaborteista.

Toki katsojalla on aina mahdollisuus vaikka silmät kiinni osua sormellaan kaukosäätimen keskimmäiseen nappulaan jolloin huone tulvahtaa täyteen naurua ja elämäniloa.

Vanhan miehen maailmankuva on harhainen ja harhaanjohtava. Esim. on kiistaton tosiasia, että Viron diktaattori presidentti Konstantin Päts liitti Viron sopimuksella Neuvostokansojen suureen perheeseen jo v.1939 ! Talvisodan pommituykset Helsinkiin tehtiin sieltä !

Esim.2: EU.lle tehty puolueeton raportti todistaa, että USA:n aseistama Georgia aloitti sodan 070808 hyökkäämällä Etelä-Ossetian rajalla vuodesta 1991 olleita venäläisiä rauhanturvaajia vastaan tuhoisin seurauksin ja jatkoi hyökkäystä Ossetian siviliväestöä vastaan tappaen satoja.

Heitä arvostava ystävyyspolitiikka on paras tapa lähestyä venäläisiä. Nyt Suomi ei ole enää Venäjän ystävä kuten tämäkin kirjoitelmanne todistaa.

Jos Medvedevin ehdotus laiksi ”venäläisten etujen puolustamisesta ulkomailla” astuu voimaan lakina tai ukaasina niin silloin on syytä kehoittaa Suomessa asuvia venäläisiä siirtymään kotimaahansa.
Tämä vain turhien skismojen välttämiseksi molempien rauhaa rakastavien maiden välillä.

Venäjä on arvaamaton, ajoittain töykeä myös. Mutta tuo ehdotus etujen puolustamisesta ulkomailla lain pohjalta on osin vastausta siihen, että sekä USA että Nato ovat laajentaneet etujensa puolustamisen oikeuksia, joihin lienee energian kuljetukset jo liitetty. Tästä ja paikallisista vastaavista syistä Suomen olisi turvallisinta olla Natossa, vaikka tuon North Streamin putken vaaroja väheksytään. Se selventäisi asetelmat.

Mutta omituisinta tilanteessa on, ettei Venäjä oikein pysty tunnustamaan nykyisen asemansa realiteetteja suurstrategian tasolla. Sen valtiolaue on valtava, vaikea ja kallis puolustaa. Materiaaliset resurssit ovat samoin valtavia, väestö yhä hyvin koulutettua. Mutta jostakin syystä maa ei saa käyntiin sen enempää omaa kuin tosi laajaa vierasta teollisuustoimintaa, investointeja muualta, joiden tarpeen pitäisi olla senkin selvä.

Naton uusi tanskalainen pääsihteeri näyttää hiljakseen muutelleen Brysselin asenteita siihen suuntaan, että Venäjä lasketaan strategiseksi kumppaniksi – tulevaisuudessa. Tuota tulevaisuutta on nyt käytännössä odotettu II Mailmansodan lopusta lähtien. Silloin sitä ajoi Harriman. Nyt sen puhemiehenä on esiintynyt Kissinger. Missä vika oikein on, kun mitään ei tapahdu? Se alkaa olla vaarallista poliittisestikin.

Lets internationalize this debate . One way for Finland to solve its non renewable population is to make it attaractive for its the hundreds of thousands of Finnish migrants and their descendants to re enter Finnish society . There are hundreds of thousands of Finnish migrants and their descendants in the USA,Canada,Sweden,Australia et al . As someone of Finnish extraction I have expended a lot of time and material resources successfully re engaging with Finnish society with a Finnish wife and 4 dual national children who have also engaged in Finnish society ;gone to the army etc .. Ive lived and worked in Finland as well as set up businesses there ;paid taxes and had an enriching experience in the process. If cases like mine were multiplied there would be benefits for Finland as well as for Finnish society . There needs in most other cases some reason to go and pay taxes and survive in Finland . Internationaly its not on the top of migrants wish lists .So there needs to be a really active government program to develop this huge potential Finnish human resource source.This needs to involve taxation reform as well as loosening up the bureacracy in Finland to make a Finnish re migration scheme work . Australia ,Sweden Canada as well as the USA are open societies in this respect,
The issue of Russia is geographic and one of attitude .The koti ryssa attitudes are typical of Finnish responses to Russians in their midst . Australia and the USA were in deadly combat with Japan and even this homogenous society is now accepted in trade and social interaction whereas a generation ago that was unthinkable . Given that communism and Russia are not synonymous in this era the EU is now a Finnish reality anad Nato can eventually end the fiction of neutrality . While Russia is collapsing demographically and has no history of being a free society Finland is a free society which can revitalize itself by re -engaging with the thousands of Finnish people of Finnish extraction to rebuild its demographic base. Its only a matter of political will .