Makeista juomista masennusta

Uuden tutkimuksen mukaan makeat ja varsinkin keinotekoisesti makeutetut juomat ovat yhteydessä masennukseen. Sen sijaan kahvinjuonti näytti suojaavan depressiolta.

Kuva Marjo Tynkkynen

Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksen tutkimukseen osallistui yli neljännesmiljoona 50-71-vuotiasta, joiden kahvin, teen, virvoitusjuomien ja muiden juomien käyttö arvioitiin 1990-luvun puolivälissä. Kymmenen vuotta myöhemmin heiltä kysyttiin, olivatko he saaneet masennusdiagnoosin vuoden 2000 jälkeen. Masentuneita oli runsaat 11 000, noin neljä prosenttia osallistujista.

Yli neljä tölkkiä päivässä virvoitusjuomia kuluttaneilla oli 30 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen kuin niillä, jotka eivät juoneet virvoitusjuomia. Hedelmämehuja vastaavia määriä juovilla oli 38 prosenttia suurempi todennäköisyys saada depressio kuin niillä, jotka eivät juoneet makeutettuja juomia. Neljä kuppia kahvia juovien alttius masentua oli 10 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.

Riski oli suurempi niillä, jotka joivat keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia, hedelmämehuja tai jääteetä kuin perinteisiä sokerilla makeutettuja juomia.