Maailman paheksunta ei pysäyttänyt Pohjois-Korean ydinohjelmaa

Ulkomaat 7.6.2009 07:04

Odotettavissa on lisää ohjuksia, sillä liennytys ei diktaattoreita kiinnosta.

Eteläkorealaisia sotilaita
Eteläkorealaiset sotilaat pystyvät katselemaan Pohjois-Korean puolelle Doran tarkkailuasemalla. Kuva Lee Jin-Man / AP / Lehtikuva

Pohjois-Korean ydinaseuhittelu ei laannu. Kim Jong-ilin kommunistinen diktatuuri siirtää nyt uusinta mannertenvälistä ohjustaan laukaisuasemaan lähelle Kiinan rajaa, eteläkorealaiset tiedustelulähteet kertovat. Sieltä se saatetaan laukaista kesäkuun puolivälissä, kun Barack Obaman ja Etelä-Korean presidentin Lee Myung-bakin on määrä neuvotella Korean niemimaan kärjistyneestä tilanteesta.

Taepodong-2 -raketin kantomatkaksi arvioidaan 6 500 kilometriä – Alaskaan asti.

Ohjuskokeen valmistelu on jatkoa toukokuun viimeisellä viikolla tehdylle ydinkokeelle ja keskipitkän kantaman ohjuksen koelaukaisulle. Niitä seurasivat YK:n nuhteiden lisäksi Etelä-Korean päätös tukea Yhdysvaltain turvallisuusaloitetta pysäyttää ja tarkistaa pohjoiskorealaisia aluksia joukkotuhoasemateriaalia etsittäessä.

Pohjois-Korea vastasi heti äärimmäisen jyrkästi. Se ilmoitti, että Etelä-Korean päätös vastaa sodanjulistusta.
Kansa tietää yhä enemmän

Talousromahduksen partaalla olevan ja ruoka- ja energiapulan piinaaman Pohjois-Korean tapa kääntää väen väkisin koko ulkomaailma itseään vastaan tuntuu mielettömältä. Jos se sitoutuisi ydinaseettomuuteen ja liennytykseen, sille olisi tarjolla kymmenien miljardien eurojen tukipaketit.

Mutta liennytys on Pohjois-Korean nykyjohdolle pahin vaihtoehto. Ydinaseuhasta luopuminen pudottaisi Pohjois-Korean pelkäksi takapajuiseksi diktatuuriksi. Ja jos maahan virtaisi ulkomaista rahaa ja vaikutteita, Kimin klikki menettäisi puristusotteensa kansalaisten sieluista. Tämän se jo koki, kun Kaesongin kaupunki avattiin hiljattain talous- ja matkailuyhteistyökokeiluille Etelä-Korean kanssa. Kohtaamiset etelä- ja pohjoiskorealaisten kesken tuottivat ilmeisesti niin kiusallisia ahaa-elämyksiä, että raja suljettiin turismilta nopeasti.

Pohjois-Korean uhittelu paljastaa, että puoluejohto kamppailee nyt pysyäkseen vallassa. Myytti järjestelmän ylivertaisuudesta murenee jatkuvasti yhä useamman kansalaisen silmissä. Länsimaisissa tiedotusvälineissä toistuu yhä käsitys, että pohjoiskorealaiset on lukittu tietämättömyyteen, mutta tietotekniikan raju kehitys on muuttanut tilannetta ilmeisen nopeasti.

Vaikka kännykät, internet ja ulkomaiset tv- ja radio-ohjelmat ovat kiellettyjä, salakäyttö on loikkarien tuoreiden kertomusten mukaan yleistynyt. Varsinkin Kiinan-vastainen pitkä raja vuotaa salakuljetettavan tiedon ja tiedonsiirtolaitteiden osalta kuin seula – eivätkä pohjoiskorealaiset ole niiden käyttäjinä yhtään tyhmempiä kuin etelän naapurinsa.

Kiinan kortti

Valtataisteluun kutoutuu työväenpuolueen ja armeijan kiistely sairaan Kim Jong-ilin, 67, seuraajasta. Eteläkorealaisten tiedustelulähteiden mukaan ohjus- ja ydinkokeiden syy olikin antaa Kimille avaimet nostaa nuorin poikansa, noin 25-vuotias Kim Jong-un virallisesti seuraajakseen.

Jos näin käy, kansainvälisellä yhteisöllä saattaa olla taas selkeä neuvottelukumppani, joka Pohjois-Koreasta on Kimin viime elokuisen aivohalvauksen jälkeen puuttunut. Se ei sinänsä tee haasteita helpommiksi. Niin kauan Pohjois-Korean tekemisiin ei puututa, se tyytynee vain uhoamaan – mutta tuolloin ydinasekehittely jatkuu. Vaikka sillä ei ilmeisesti ole vielä kykyä ladata ohjuksiinsa ydinkärkiä, aikaa myöten se saa sen.

Ydinaseuhan pysäyttämistä lukuun ottamatta Japanin, Etelä-Korean, Kiinan, Venäjän tai Yhdysvaltojen edut ja tavoitteet alueella ovat varsin erilaiset. Kiina on niistä ainoa, joka edes jotenkin voi vaikuttaa Pohjois-Koreaan, koska maa on sen ruoka-avun varassa.
Peking halunnee silti välttää pakkotoimia viimeiseen asti, koska tuolloin se menettäisi etulyöntiasemansa Venäjään ja Yhdysvaltoihin nähden – saamatta mitään tilalle.

Teksti Hannu Pesonen

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.