Maailmalla patsaita kaadetaan ja niiden takia mellakoidaan – Suomessa pystyssä pysyy jopa Lenin

Espanjassa historiaa halutaan hoitaa kaivamalla diktaattori Francisco Francon ruumis haudasta.
Ulkomaat 1.10.2017 10:46
Mellakkavarusteiset poliisit vartioivat Konfederaation sotilaan patsasta, joka myöhemmin poistettiin Pohjois-Carolinan yliopiston kampukselta elokuussa.
Mellakkavarusteiset poliisit vartioivat Konfederaation sotilaan patsasta, joka myöhemmin poistettiin Pohjois-Carolinan yliopiston kampukselta elokuussa. © Jonathan Drake/Reuters/Lehtikuva

Näky oli monelle Charlottesvillen kaupungin asukkaalle liikaa. Kenraali Robert E. Leen yhdeksänmetrinen patsas seisoi yhä puiston korkeimmalla kohdalla.

Myös puisto oli kantanut kesään asti Leen nimeä, mutta se oli muutettu kaupunginvaltuuston päätöksellä. Puistoa kutsuttiin nyt Vapautuksen puistoksi.

Patsas jäi.

Valtuutetut olisivat hankkiutuneet eroon siitäkin, ellei Virginian osavaltion laki olisi estänyt heitä poistamasta sotamuistomerkkiä omin luvin.

Elokuun 12. päivänä patsas toi kaupunkiin satoja hampaisiin asti aseistautuneita miehiä. He puolustivat etelävaltioiden sotasankarin muistomerkkiä ja valkoista rotua. Marssit, mielenosoitukset ja mellakat kestivät kaksi päivää. Sitten yhdelle miehistä ei enää riittänyt ”jutkut eivät meitä korvaa”- ja ”hintit painukaa vittuun” -herjausten huutelu.