Maailma seuraa Japania – hallitsijoiden otteet Lähi-idässä kovenevat

Ulkomaat 16.3.2011 15:40

Samaan aikaan kun maailma on kohdistanut katseensa Japaniin, hallitsijat useissa Lähi-idän maissa ovat kiihdyttäneet toimiaan levottomuuksien ja kapinoinnin tukahduttamiseksi.

Bahrainin kansalliskaartin joukot pidättivät 16. maaliskuuta Manamassa miehen, jota epäiltiin toimittajaksi. Kuva Joseph Eid / AFP / Lehtikuva.

Useiden johtajien epäillään nyt käyttävän Japanin sekasortoista tilannetta hyväkseen hankkiutuakseen eroon maiden hallintoa vastustavista joukoista.

Kun levottomuudet käynnistyivät kuukausia sitten, arabimaiden johtajat reagoivat tilanteeseen hitaasti. Pelätessään kritiikkiä ja ulkomaiden mahdollista väliintuloa he saivat käytöksellään aikaan ennätyksellisiin mittasuhteisiin kasvaneet rauhattomuudet ja kapinoinnit.

Asetelmat ovat nyt muuttuneet, kun vaikeuksissa olevat johtajat ovat käynnistäneet tuhoisia tehoiskuja.

Ajoituksessa voi olla kyse myös sattumasta. Johtajat ovat edelleen huolissaan valtansa menettämisestä, ja myös turvallisuusjoukkojen uudelleenryhmittäminen on saatu ehkä vasta nyt käyntiin todenteolla.

Tapahtumat Lähi-idässä eivät kuitenkaan ole jääneet täysin Japanin katastrofin peittoon.

Öljyvaltio Bahrainissa tilanne kiristyi äärimmilleen, kun maan turvallisuusjoukot iskivät keskiviikkona tankkien kanssa rajusti mielenosoittajien kimppuun maan pääkaupungissa Manamassa. Aikaisemmin tuhannet demokratiaa vaatineet mielenosoittajat olivat ottaneet yhteen poliisin sekä hallitusta kannattavien joukkojen kanssa pääkaupungin kaduilla.

Nyt mielenosoittajien kerrotaan perääntyneen kaupungin laitamille.

Tilanne kiristyi jo aiemmin, kun tuhannen sotilaan suuruinen saudiarabialainen joukko-osasto saapui maahan. Joukot ylittivät keskiviikkona maita yhdistävän niemen. Saudiarabialaisten viranomaisten mukaan kyseessä oli Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston yhteisistä joukoista.

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat tuomitsivat operaation avoimena miehityksenä ja salaliittona aseettomia kansalaisia vastaan.

Saudijoukot saapuivat maahan vain päivä sen jälkeen kun shiiamuslimit käynnistivät mielenosoitukset hallitsevaa sunnieliittiä vastaan.

Ainakin kolme poliisia on kuollut yhteenotoissa poliittisia uudistuksia vaatineiden joukkojen kanssa. Myös kolmen mielenosoittajan kerrotaan kuolleen.

Bahrainin kuningas Hamad ibn Isa Al Khalifa on julistanut maahan kolmen kuukauden mittaisen poikkeustilan protestien tukahduttamiseksi.

Jemenissä kymmeniä kuolleita

Jemenissä hallituksen joukot olivat asemissa eri puolilla maan pääkaupunkia Sanaata. Tarkoituksena oli tukahduttaa maan presidenttiin Ali Abdullah Salehiin kohdistuneet protestit. Levottomuuksissa on Reutersin mukaan kuollut yli 30 mielenosoittajaa ja sotilasta.

Osittain levottomuudet seurasivat Jemenin päätöstä karkoittaa maasta kolme amerikkalaista toimittajaa.

Presidentti Ali Abdullah Salehin hallinnon on jo aikaisemmin pelätty murtuvan erilaisten kriisien, köyhyyden ja korruption edessä. Maan hallituksella on todellista valtaa ainoastaan pääkaupungissa, mikä käytännössä jättää muut osat Jemenistä raskaasti aseistettujen heimojen armoille.

Yhdysvallat on pitkään pitänyt Salehia turvamuurina al-Qaidan jemeniläistä haaraosastoa vastaan. Nyt USA tuomitsi verenvuodatuksen ja ilmoitti tukevansa kansalaisten oikeutta rauhanomaisiin protesteihin. Viesti oli kuitenkin korostuneen diplomaattinen.

Libyassa Muammar Gaddafin joukot jatkoivat kapinallisten moukarointia. Televisiossa puhuneen Gaddafin mukaan hän murskaa tarvittaessa sekä kotimaiset että ulkomaalaiset viholliset.

Tuoreimmat tiedot keskiviikkona kertoivat armeijan etenevän kohti kapinallisten tukialuetta, Benghazin kaupunkia.

Tiedot tapahtumista ovat osittain ristiriitaisia. Kapinallisjoukkojen kerrottiin paenneen tärkeästä Bregan öljykaupungista. Hallituksen kontrolloiman televisiokanavan mukaan Brega taas oli puhdistettu aseistautuneista jengeistä.

Uutistoimisto AP:n mukaan kapinallisten sekalaiset joukot olivat kuitenkin palanneet Bregaan.

Hallitusta vastustavien joukkojen asema on käymässä entistä tukalammaksi. Kansainvälinen yhteisö ei ole päässyt yhteisymmärrykseen lentokieltoalueesta Libyan ylle. Asiaa vastustavat Kiina ja Venäjä, joilla on YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeus.

Lähteet: BBC, Global Post