Maahan paluu viivästyy: Discovery on avaruuden pendolino

Jukka Ukkola
Ulkomaat 11.9.2009 17:01

Euroopan avaruusjärjestön astronautti Christer Fuglesang avaruuskävelyllä 59.92009. Kuva AP / Nasa / Lehtikuva

Avaruussukkula Discoveryn pistäytyminen kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä lienee sujunut tieteellisesti ja teknisestikin kohtalaisesti, mutta aikataulut eivät ole pitäneet senkään vertaa kuin Pendolinoilla pakkasessa.

Jo sukkulan lähtöä elokuussa jouduttiin lykkäämään moneen kertaan huonon sään ja muiden pienten ongelmien takia ja myös paluumatkalle lähtö viivästyi. Matkan varrella sukkula on joutunut väistelemään avaruusromua, ja laskeutumista Floridaan on lykätty muutamaan kertaan myrskyn takia.

Perjantaiaamuna vielä ilmoitettiin, että Discovery yrittäisi laskeutua heti puolenyön jälkeen (00:48) Suomen aikaa. Todennäköisesti kuitenkin laskeutuminen joudutaan siirtämään Kaliforniaan tai lykkäämään taas kerran – eipähän osuisi silloin ainakaan pahamaineiseen päivämäärään, 11.9.

Lisää kuvia avaruussukkuloiden matkoista voi katsoa SK:n kuvaseinältä.

Discoveryn paluuta voi seurata esimerkiksi Euroopan avaruusjärjestön ESAn sivuilla.

Discoveryn tehtävästä lisää Nasan sivuilla.

Keskustelu

Mienkahan lienee se poikkatten proviantti- sun muu puoli?
Onko enaa edes tarjouslenkkia jaljella? Onko oluet jo kaikki juotu? Toimivatko vessat vai pitaako menna paskomaan reelingin yli? Onko pyhkaisypaperia jaljella?
Onko mitaan ajankulua nailla astrologeilla? Voiko edes korttia pelata?
Jos mukana on venalaisia kosmetologeja, hehan aina voivat pelata venalaista rulettia, mutta enta muut.
Onko edes koronalautaa? Toimiiko netti, etta voisi katsella typsyjen kuvia tuhmilta sivuilta?

Ankeaa on avaruusihmisen elama. Eipa taitaisi Isbjoern lahtea vaikka pyydettaisiin.

PS. Miksikohan muuten jenkit kutsuvat naita avaruuden rekkakuskeja astrologeiksi ja venalaiset kosmetologeiksi? Kiinalaiset taisivat nimeta omansa taikanootiksi jos oikein muistan.
Miksikohan suomalaiset nimeavat omansa kun Suomikin aloittaa oman avaruusohjelmansa sitten kun ulkomaanvelat on maksettu ja valtionvarattomuusministerio voidaan uudelleen nimeta Valtiovarainministerioksi. Onko ehdotuksia? Kossunautti?
Kopran Timppaahan ei viela lasketa mukaan vaikka hanessa virtaileekin pohjoisten metsien vakeva veri ja presidentti on kutsunut kahveelle ja diakuvia katselemaan Mantyniemeen.
Mika estaa? Ei ole oikea suomalainen kun ei osaa puhua suomea, ja viela tarkeampaa ettei ruattikaan taida sujua…