Luokan priimus ja katutappelija

Ulkomaat 23.4.2007 17:35

Boris Jeltsinin rooli Venäjän ja Neuvostoliiton historiassa oli hyvin poikkeuksellinen. Helsingin yliopiston Venäjän tutkimukseen erikoistuneen Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen pitää Jeltsinin ansioita merkittävinä Neuvostoliiton järjestelmän muuttamisessa.

Kivisen mukaan Jeltsin oli nuoresta lähtien ”kummallinen yhdistelmä luokan priimusta ja katutappelijaa”. Hän haastoi neuvostojärjestelmää alusta pitäen, ja se joutui aina toimimaan Jeltsinin ehdoilla romahtamiseensa asti.

Jeltsin oli henkilönä hyvin ristiriitainen, sillä sekä mittavista demokratia- että talousuudistuksista huolimatta hän ei kyennyt lopulta hallitsemaan maan kaaosmaista kehitystä.

”Venäjä oli Jeltsinin aloittaessa maailman BKT-tilastoissa sijalla 43, mutta Vladimir Putinin astuessa valtaan sijaluku oli 145″, Kivinen huomauttaa.

Jeltsin nousi Mihail Gorbatshovin mukana politbyrooseen mutta asettui kuitenkin vastustamaan puolueen vanhoillisia kommunisteja ja heidän vallankaappausyritystään.

”Hän loi demokraattiset instituutiot ja samalla perustan autoritaariselle presidenttivaltaiselle valtajärjestelmälle, muttei koskaan noussut voimakkaaksi presidentiksi. Kun esiintyi ongelmia, hän vetäytyi jonnekin kulissien taakse ryyppäämään vanhojen neuvostoaikojen kavereidensa kanssa.”

Keskitetty valta karkasi lopulta oligarkeille ja alueellisille johtajille.

(STT)