Lissabonin sopimus: Tšekki viivyttelee yhä, nimityksillä jo kiire

Silja Lanas Cavada
Ulkomaat 10.10.2009 07:00

Irlantilaiset sanoivat ”kyllä” Lissabonin sopimukselle. Vielä on taivuteltava Tšekin presidentti Václav Klaus.

mielenosoitus Samana päivänä kun irlantilaiset äänestivät Lissabonin sopimuksesta, Prahassa osoitettiin yhä mieltä sopimusta vastaan. Kuva David W Cerny / Lehtikuva / Reuters

Kaksi kolmasosaa irlantilaisista äänesti viime viikonloppuna Lissabonin sopimuksen puolesta. Irlannin kansan vahva ”kyllä” on mannaa Euroopan unionille, joka on kärsinyt vuosia institutionaalisesta kriisistä.

Äänestystulos yllätti jopa tutkijat.

”Kaikki odottivat ’kyllä’-äänten voittavan, mutta eivät näin laajasti”, brysseliläisen European Policy Centre -tutkimuslaitoksen johtaja Antonio Missiroli myöntää.

”Uskon, että talouskriisin keskellä irlantilaiset ovat ymmärtäneet, miten tärkeää on kuulua euroalueeseen. Toisin kuin Britannia tai Islanti. Euroopan keskuspankki on auttanut Irlantia paljon kriisin aikana, vaikkei sen roolia pidä liikaa korostaa”, Missiroli toteaa.

Sopimuksen puolesta kampanjoineita auttoi myös se, että ne saivat uusia ääniä puolelleen. Missirolin mukaan merkittävä muutos äänestyskäyttäytymisessä oli se, että myös maaseudulla ihmiset äänestivät nyt sopimuksen puolesta.

Yksi aita – matkalla uuteen perussopimukseen – on siis ylitetty kirkkaasti. Matkaa on silti vielä jäljellä. Jotta vuosia valmisteltu EU:n uudistussopimus saadaan voimaan, jokaisen 27 jäsenmaan on ratifioitava se.

Ratifiointi on kesken vielä Puolassa ja Tšekissä.

Euroopan unionissa taistellaan nyt aikaa vastaan. EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi muistutti tällä viikolla, että EU:n korkea ulkoedustaja ja ensimmäinen presidentti on tarkoitus valita jo seuraavassa huippukokouksessa lokakuun lopulla.

Silloin pitäisi olla selvillä myös José Manuel Barroson lista uusista komissaariehdokkaista.

Ulkosuhteet uusi alue

Tšekissä joukko senaattoreita jätti vielä viime viikolla maan perustuslakituomioistuimeen valituksen Lissabonin sopimuksesta. Tuomioistuin on luvannut ottaa pyynnön nopeaan käsittelyyn.

Senkin jälkeen sopimuksen tiellä on yksi jarru, EU-skeptikkona tunnettu presidentti Václav Klaus.

”Jos tuomioistuimen päätös on myönteinen, Klausilla ei ole mitään syytä enää viivytellä allekirjoittamisen kanssa. Ongelma on se, ettei Tšekin perustuslaki aseta hänelle mitään aikarajaa asiakirjan allekirjoittamiseen”, Missiroli sanoo.

Hän myöntää, ettei in sopimus ole suinkaan täydellinen sopimus, eikä ”sillä voiteta tietä kansalaisten sydämiin”.

Silti EU tarvitsee uutta sopimusta hänen mielestään, koska sen avulla on mahdollista lisätä EU:n tehokkuutta ja toimivuutta ennen kaikkea EU:n ulkosuhteissa. Sopimuksen avulla
EU:lle luodaan kokonaan uusi ulkosuhdehallinto.

”Olennaista on nyt se, millaiseksi EU:n uusi ulkosuhdehallinto muotoutuu. Emme myöskään vielä selkeästi tiedä, mikä on jatkossa EU:n puheenjohtajamaan rooli, kun Lissabonin sopimus tuo EU:lle myös uuden ulkoministerin ja presidentin. Tämä kaikki pitää vielä saada pelaamaan yhteen.”

Nimet vielä spekulaatiota

Kulisseissa leivotaan EU:lle jo uutta ulkoministeriä ja presidenttiä. Antonio Missiroli ei lähde veikkaamaan vakavissaan ehdokkaiden nimiä.

Hän toteaa, että ratkaisevaa on se, mitkä ovat lopulta EU-johtajien valintakriteerit. Nimityksiin vaikuttavat muun muassa poliittinen, maantieteellinen ja mahdollisesti myös, ”vaikkakaan ei listan kärjessä”, sukupuolinen tasapaino, hän muistuttaa.

Selvää lienee ainakin se, että EU:n presidentti, joka toimii myös huippukokouksien puheenjohtajana, valitaan sosialistileiristä. Konservatiivit saivat Barroson uudelleenvalinnan myötä itselleen Euroopan komission puheenjohtajuuden.

Missiroli mainitsee mahdollisiksi ulkoministeriehdokkaiksi Frank-Walter Steinmeierin Saksasta ja Carl Bildtin Ruotsista.

”Miksei myös Olli Rehn, jos tehtävään valitaan liberaali.”

Myös pääministeri Matti Vanhanen kävi alkuviikosta lobbaamassa Rehniä Ruotsin pääministerille Fredrik Reinfeldtille. Rehnille yritetään nyt saada ensisijassa mahdollisimman painavaa komissaarin salkkua joko ulkosuhteiden tai talouden puolelta.

Paavo Lipposen nimi on mainittu EU:n presidenttiveikkauksissa.

”Mehän elämme nyt täysin spekulaatioiden varassa. Brysselistä käsin on yleensä hyvin vaikea erottaa, mikä nimityspeleissä on todellista, mikä pelkkää mediahuhua tai manipulaatiota”, Missiroli sanoo.

Hänestä on silti tärkeätä, että nimistä keskustellaan.

”Tämä on interaktiivinen tapa saada aikaan keskustelua tehtävien vaatimista ominaisuuksista, ja se on hyvä. Ruotsikin on sanonut haluavansa keskustella ensin ehdokkaiden ominaisuuksista, vasta sitten nimistä. Näinhän ei yleensä toimita EU:ssa.”

Keskustelu

Mihin unohtui Abborreland? Jos Abborreland (anteeksi kelpo abborret etta kaytan suomea, Abborrelandhan on Affenanmaa ali-ihmisten kielella).
Jos Abborreland ei allekirjoita, koko EU luhistuu ja haipyy historiasta kuin paha haju Saharahan.

Viime viikolla oli uutinen, etta EU on saanut USA:n luvalla ottaa osittain kayttoon pitkaan vetkutellun paikannusjarjestelman. Sen nimi on Galileo. Pitkaan kaytiin kiistaa Euroopan lapsellisista vaatimuksista etta muka he, eurooppalaiset, saisivat hallita uuden jarjestelman kayttoa. No, nythan koordinaatit katoavat kun jenkkilassa painetaan nipukkata. Nimestakin oli raju riita. Koska on jo pitkaan ollut USA:n rahoittama ja yllapitama GPS, vaativat jenkit pontevasti etta uuden systeemin nimeksi tulee GWB, ex-presidentin kunniaksi. Tuleehan tastakin tieto taivaalta, GWB sai sen tosin suoraan Taivaasta.

Ei kannata hotkyilla uuden laitteen hankinnassa. Miinus 25 asteista vetta paahineeseen tai housunkauluksesta sisaan.

Allekirjoituksen ehtona Abborrelandin hallitus on vaatinut, etta eras tarkea matemaattinen pikku juttu siirretaan sinne mihin se kuuluu.
Meridiaani. Longitudi. Nuo pitkat trossit mitka kulkevat Pohjoisnavalta Etelanavalle ja takaisin ja pitavat Maapallon kasassa, on numeroitu. Nykuisin numero 0 kulkee Greenwichin pikkukaupungin kautta. Siita itaan asuvat alikehittyneet, lanteen hyvat ja edistykselliset. Joskus tama paksu naru on mennyt Pariisin kautta. Myos Moskova oli kisoissa mukana. Pekingissa, Taivaallisen rauhan aukiolla on viiva minka mukaan vanhemmat kinkkimatemaatikot laskevat 0-meridiaanin.

Nyt se pannaan kulkemaan Mariehamin (Marjukan hame, alikielella) kaupungin kautta. Maakuntahallituksen valtiopaivatalon pihalla on lipputanko missa liehuu Abborrelandin lippu. Lipputanko on tarkka meridiaanin keskipiste tulevaisuudessa. Siita siten tiedetaan missa on Maailman Napa, ellei sita ole jo tahan mennessa opittu.
Kaikki Mercatorin kartat uusiksi. Satelliittipaikantimet viedaan paivitettaviksi ja sielta suoraan roskikseen:ei voida! Aeronauttiset tietokoneohjelmat uusiksi. Tulee poliittisia levottomuuksia, kenties ihan uhakailujen tasalle mennaan, mutta Abborrelandin puolustusministeri on sanonut etta vaelkommen, harifron vettas. Puolustusvoimat on valmiina.

Alkaa siis ostako mitaan uutta paikannuslaitetta vahaan aikaan. Marjastuskausihan on ohitse ja ne joita ei metsasta ole loytynyt, joutavatkin karhujen ruuaksi ennenkuin nallet menevat tuutimalullaa.

Suomihan allekirjoitti. Joku kehtasi mylkyttaa etta joissain maissa pantiin ihan kansanaanestys pystyyn…Sudennaurun keralla tama typerys vaiennettiin sanomalla etta kuinka tavallinen alamaisten rahvas ymmartaisi siita yhtaan mitaan kun yksikaan poliitikkokaan ei tajua asiasta tuon taivaallista.

Viela allekirjoitustilaisuudessa oli Suomen ryhdikas poliittinen johto yrittanyt kysella etta mika se tama Liisabondin sopimus oikein on. Oli kysytty etta mika on epaselvaa. Siina on pari viivaa, naetteko? Ja tuossa on kyna, tiedatteko mita silla tehdaan? Osaatteko kirjoittaa nimenne? Jos ette, haetaan mustetyyny poliisiasemalta, saatte painaa peukalonjaljen sopimukseen.
Kirjoitettiin etta muste roiskui. Ihasteltiin kynaa! Ihan aito Parker, taisi terakin olla kultaa. Ja ihan oikeata mustetta! Tuli tyly varoitus etta kynaa ette sitten polli. Viela on monta ns. ’valtiota’ josta pitaa kyorata samanlaisia nuijia Lissabonin sopimusta allekirjoittamaan.

Kylla on hienoa elaa Euroopassa, Suomessa..Saisi viela ostaa mokin Abborrelandissa niin elama olisi taydellista.