Linkedinistä tullut myös vakoilijoiden värväyspaikka – uratiedot voivat paljastaa heikon kohdan

Tietojen kalastelu tapahtuu usein ensin valeprofiilien avulla. Kun joku on havaittu riittävän kiinnostavaksi, häntä lähestyvät oikeat ihmiset.
Ulkomaat 30.8.2019 17:00
Kiinalaiset ovat kiinnostuneita muun muassa henkilöistä, jotka ovat vastikään jättäneet jonkin julkisen tehtävän. © Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kiina käyttää sosiaalista mediaa vakoilijoiden värväämiseen yhä innokkaammin. Kiinan toimintatapoja avasi New York Times -lehti laajassa artikkelissaan 27. elokuuta.

Erityisesti Linkedin-sovelluksesta on tullut tehokas rekrytointiväline, koska miljoonat korkeasti koulutetut ammattilaiset eri maissa hakevat sen kautta uusia töitä.

Kiinan turvallisuusviranomaisten mieltymys Linkedin -sovellukseen hyödyntämiseen johtuu osaltaan myös siitä, että se on ainoa merkittävä länsimainen sosiaalisen median sovellus, jonka käyttöä Kiina ei ole estänyt. Linkedinillä on maailmanlaajuisesti noin 575 miljoonaa käyttäjää, joista Kiinassa on yli 42 miljoonaa. Myös Suomessa sovelluksen käyttäjien määrä ylitti miljoonan vuonna 2018.