Libanon: Edessä uusi sota?

Ulkomaat 9.11.2007 11:27

Uusi presidentti ei ratkaise Libanonin ongelmia, raportoi Risto Repo Beirutista. Julkaisemme myös lisää salaa otettuja kuvia pakolaisleiriltä.

Teksti Risto Repo, Beirut
(SK 45/2007)

Tämän jutun kuvat on otettu pari viikkoa sitten pohjoislibanonilaiselta Nahr el Baredin palestiinalaisleiriltä, salaa. kuvia ei ole koskaan ennen julkaistu.

Koko kesän jatkunut sota Libanonin armeijan ja ulkomailta leiriin tulleiden Fatah al-Islam -sissien välillä vaati virallisestikin ainakin 300 kuolonuhria, satoja haavoittuneita ja pakotti yli 30 000 leirin asukasta jättämään kotinsa. He sijoittuivat toisiin leireihin, kolme perhettä yhteen kaksioon, autotalleihin, kouluihin. Nyt pitäisi palata jatkamaan elämää näiden kuvien maisemaan. Alustavasti alueen aineellisten tuhojen on arvioitu olevan 221 miljoonan dollarin luokkaa.

Alueelle ei päästetä vieläkään toimittajia eikä ulkopuolisia, vaikka taistelut päättyivät 2. syyskuuta. Osa asukkaista on palannut, heille rakennetaan tilapäissuojia. Palestiinalaiset ja Amnesty international syyttävät armeijaa julmuuksista myös palestiinalaisia kohtaan ja tahallisesta leirin tuhoamisesta. Hallitus kiistää, mutta ilmapiiri kiristyy myös leireillä.

Epävakaa lienee sopiva luonnehdinta Libanonille, jossa oma armeija pommitti raunioiksi 30000 ihmisen kaupungin muutama kuukausi sitten ja jossa on murhattu parin viime vuoden aikana 18 johtavaa poliitikkoa yhtään syyllistä löytämättä.

Marraskuun 24. päivään mennessä maalle pitäisi valita uusi presidentti. Nykyisen presidentti Emile Lahoudin poikkeuslailla jatkettu kausi päättyy 23. marraskuuta.

Seuraavassa kuvasarja Beddawin ja Nahr el Baredin pakolaisleireiltä. Kaksi ensimmäistä kuvaa on Beddawista ja ne ovat Ulla Revon ottamia. Loput ovat Nahr el Baredin leiriltä, kuvaaja tuntematon.

vanha nainen

mies ja pikkupoika

poika ja ase

leiri

rojua

raunioita

siivoojat