Levoton Tallinna rauhoittui aamuksi

Ulkomaat 28.4.2007 07:42

Viron pääkaupungissa Tallinnassa oli illalla jälleen levotonta. Viimeviimeöisissä mellakoissa loukkaantui yli 70 ihmistä, heidän joukossaan yhdeksän poliisia. Aamuun mennessä tilanne oli rauhoittunut. Poliisi on ottanut kiinni useita satoja ihmisiä.

Viru-keskuksen tienoilla puhkesi täysimittainen mellakka, jossa nuorisojoukko rikkoi ikkunoita ja ryösti kauppoja. Poliisi hajotti kuitenkin joukon nopeasti ja Tallinnan keskustassa on ollut aamuyöllä suhteellisen rauhallista.

Levottomuudet levisivät myös Tallinnan ulkopuolelle. Poliisin mukaan maan koillisosassa sijaitsevassa Johvissa kaupungissa oli liikkeellä satojen ihmisten joukkio. Mellakoijat kivittivät kauppojen ikkunoita ja ajoneuvoja. Viron radion mukaan poliisi sai tilanteen hallintaansa puolenyön tienoilla.

TV3-kanavan mukaan Johvin mellakoijat olivat ilmeisesti venäjänkielistä väestöä läheisistä Narvan ja Sillamäen kaupungeista.

Poliisi pidätti Tallinnassa eilisen aikana noin 300 mielenosoittajia, heidän joukossaan myös kaksi suomalaismiestä. Miesten kiinniottamisen syy ei ollut selvä, mutta he olivat mahdollisesti jättäneet tottelematta mellakkapoliisin käskyjä.

Suomen suurlähetystöön ei ollut aamuyöllä tullut tietoa miesten pidättämisestä. Lähetystön tietojen mukaan suomalaiset eivät ole joutuneet vaaraan mellakoiden vuoksi. Konsuli Seppo Taurénin mukaan lähetystö seuraa tilanteen kehittymistä.

Viron hallitus kertoi myöhään illalla, että sen verkkosivuja vastaan on tehty hyökkäyksiä. Lisäksi hallitukseen viittaavista sähköpostiosoitteista on lähetetty harhaanjohtavaa postia.

(STT–BNS)