Lepakoilla outo sairaus – maataloudelle miljardien kustannukset Pohjois-Amerikassa?

Ulkomaat 1.4.2011 16:40
WNS-tautiin sairastunut lepakko. Kuva AFP / Lehtikuva.

Pohjois-Amerikassa lepakot tekevät arvokasta työtä saalistamalla sääskiä, kovakuoriaisia ja muita hyönteisiä, jotka piinaavat viljelyksiä.

Nyt osan lepakkolajeista arvioidaan häviävän Uudesta-Englannista viidentoista vuoden kuluessa. Syynä on sienitauti, joka tukkii eläimen kuonon ja peittää sen ihon. Taudin ilmenemistavasta johtuen sitä kutsutaan Yhdysvalloissa white nose- eli valkoisen kuonon syndroomaksi.

Pienenevä lepakkokanta maksaa maataloudelle ainakin 3,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa. Tähän mennessä tautiin on menehtynyt yli miljoona Pohjois-Amerikan alueella elävää lepakkoa.

WNS-tautia havaittiin ensimmäistä kertaa New Yorkissa vuonna 2006. Sittemmin tautia on vahvistettu esiintyneen yhteensä viidessätoista eri osavaltiossa sekä parissa Kanadan maakunnista.

Taudin syy on arvoitus. Yhdysvaltain ympäristöviranomaisten mukaan se tarttuu useimmiten lepakosta toiseen, mutta tauti voi levitä myös lepakkojen asuinluolien lähistöllä liikkuvien ihmisten mukana.

Yhdysvalloissa esiintyvästä 45 lepakkolajista 11 on jo altistunut WNS-taudille. Uuden-Englannin koillisosissa osa populaatioista on menehtynyt lähes kokonaan. Koko maailmassa on arviolta 1 100 lepakkolajia.

Lähde Reuters