Protestoija ottaa ison riskin

Fyysisen julkisen tilan hallinta onnistunee Kremliltä jatkossakin, mutta sosiaalisen median kontrollointi on sille selvästi vaikeampaa.

Ulkomaat 27.01.2021 10:53
Maarit Uber
Mellakkapoliisi otti naisen kiinni 23. tammikuuta Moskovassa järjestetyssä mielenosoituksessa. © Olga Maltseva/LehtikuvaFAFP

Koronavirustartunta ei ollut peloista suurin venäläisten punnitessa etukäteen, kannattaako oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen laukaisemiin mielenosoituksiin osallistua.

Huoli mahdollisista perusteettomista syytteistä, pitkistä vankeusrangaistuksista ja sitä myötä henkilökohtaisen tulevaisuuden pilaamisesta on jarruttanut monen venäläisen osallistumisintoa.

Näin on niidenkin kohdalla, jotka muuten mielellään tukisivat Navalnyia ja toivoisivat maan korruptoituneen johdon vihdoinkin vaihtuvan.

Moni venäläinen muistaa edelleen levottomat ja turvattomat Neuvostoliiton kaatumista seuranneet 1990-luvun vuodet. Tavallisten ihmisten taloudellinen selviäminen oli epävarmaa samaan aikaan, kun keinottelijat rohmusivat valtion omaisuutta omiin nimiinsä.

Kaaos nimettiin venäläisessä keskustelussa orastavaksi demokratiaksi. Oikeasti silloiset tapahtumat kuvasivat paremminkin korruptoituneen rosvovaltion vahvistumista.

Sisältö