Lämpöä pienemmälle: Ilmastoneuvotteluissa paine kasvaa, kun muutos alkaa näkyä

Ulkomaat 1.12.2012 13:00
Lähes 200 valtion edustajat ovat kokoontuneet Dohaan neuvottelemaan ilmastosta.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa alkoivat maanantaina 26.11. kaksi viikkoa kestävät YK:n ilmastoneuvottelut.

Niissä pyritään sopimaan selkeistä virstanpylväistä uuden kattavan ja kaikkia maita sitovan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi.

Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr). Hän toivoo, että Dohassa saadaan vietyä uutta sopimusta niin voimakkaasti eteenpäin, että syntyvä sopimus aidosti torjuu ilmastonmuutosta.

Sopimuksen on määrä valmistua 2015, ja se astuu voimaan 2020.

Tarvittavien päästövähennysten ja valtioiden tähän mennessä antamien päästöleikkaussitoumusten välillä oleva kuilu vain kasvaa, Niinistö sanoo.

”Aikaa on enää hyvin, hyvin vähän”, varoitti myös Maailmanpankin pääjohtaja Jim Jong Kim julkistaessaan marraskuun lopulla pankin selvityksen ilmastonmuutoksen tämän hetken tilasta.

Turn down the heat -raportin mukaan me olemme matkalla kohti neljä astetta lämpimämpää maailmaa vuosisadan loppuun mennessä.

Se tarkoittaisi äärimmäisiä helleaaltoja, hupenevia ruokavarantoja, ekosysteemien tuhoa ja merenpinnan hengenvaarallista nousua. Välimerellä kesän äärilämpötila voi nousta yhdeksän astetta nykyisestä.

Neljän asteen noususta kärsisivät kaikki maailman alueet, mutta köyhimmät maat ja tropiikki kaikkein eniten.

Barack Obaman toinen presidenttikausi ja Sandy-myrskyn käynnistämä keskustelu Yhdysvalloissa voivat Niinistön mukaan tuoda ilmastoneuvotteluihin uutta pontta.

Jos Obama oikeasti haluaa leikata päästöjä, hänellä on nyt siihen mahdollisuus, Niinistö uskoo. ”Paljon riippuu siitä, kuinka paljon hän on itse valmis laittamaan arvovaltaansa peliin.”