Laivaselkkaus Välimerellä nosti Naton sisällä kytevät riidat taas esiin – Turkki vaatii Ranskalta anteeksipyyntöä

Ranskalaisten mukaan turkkilaisalukset uhkasivat Ranskan laivaa tämän valvoessa Libyan asevientikieltoa merellä.
Ulkomaat 8.7.2020 13:39
Ranska ilmoitti 30. kesäkuuta vetäytyvänsä Naton operaatiosta Välimerellä, kunnes Turkki vastaa sen huoliin. © Mario Goldman/AFP/Lehtikuva

Kesäkuun 2020 tapahtumat Välimerellä ovat tuoneet läntistä sotilasliittoa NATO:a repivät sisäiset kiistat yhä selvemmin päivänvaloon.

Riitelyn ytimessä on Turkki, jonka tulkitaan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin komennossa toimivan entistä omapäisemmin – piittaamatta maan liittolaissuhteista.

Viimeisin konflikti sai alkunsa 10. kesäkuuta. Kreikan mukaan sen laivaston fregatti Spetsai oli partioimassa Kreetan lounaispuolella. Sotalaiva lähetti helikopterinsa tutkimaan tarkemmin Tansanian lipun alla purjehtinutta, Cirkin-rahtilaivaa, joka oli matkalla Turkista kohti Libyaa.

Spetsai oli liikkeellä osana Euroopan unionin maaliskuussa 2020 aloittamaa IRINI-nimistä yhteistoimintaoperaatiota, jonka tarkoitus on valvoa YK:n määräämän Libyan aseidenvientikiellon toteutumista. Cirkinin epäiltiin kuljettavan muun muassa panssarivaunuja ja muuta aseistusta Libyan hallitukselle. Turkkilaisten mukaan Cirkin kuljetti vain lääketieteellisiä tarvikkeita Turkin suojeluksessa.