Laittomasti maassa olevat pakenevat Arizonan uutta siirtolaislakia

Ulkomaat 24.6.2010 11:24
Minerva Ruiz on laiton siirtolainen, joka yrittää kasata rahaa paluumatkalle Meksikoon. Kuva Amanda Lee Myers / AP / Lehtikuva.

”Paljonko?” kysyy nuori mies ja osoittaa pöydällä seisovia autovahapulloja. Kaupat tehdään viidellä dollarilla.

Kolme naista on pistänyt pystyyn pihamyyjäiset. Minerva Ruiz, Claudia Suriano ja Silvia Arias ovat parhaita ystäviä, ja kaikki kolme asuvat Phoenixin itäpuolella tavallisella lähiöalueella. He ovat paitsi vaimoja ja perheenäitejä, myös Meksikosta saapuneita laittomia siirtolaisia.

Myyjäisten tarkoituksena on kasata matkarahaa pois Arizonasta muuttamiseen. Myös moni muu siirtolainen pakenee Arizonan tulevaa siirtolaislakia, jonka tarkoitus on selkeä: ajaa laittomat siirtolaiset Arizonasta ja nujertaa heiltä toiveet asua Yhdysvaltojen puolella.

Toistaiseksi ei ole olemassa tarkkoja lukuja siitä, kuinka moni aikoo lähteä heinäkuun lopulla voimaan astuvaa lakia pakoon. Latinalaisamerikkalaisilla alueilla sijaitsevien koulujen ja yritysten arviot kuitenkin viittaavat siihen, että kohtuullinen määrä ihmisiä on katoamassa lähiöistä.

Minerva Ruiz ja Claudia Suriano perheineen suunnittelevat lähtöä toiseen osavaltioon vielä tässä kuussa. Silvia Arias harkitsee vielä. Näillä näkymin hänen perheensä aikoo seurata, miten uutta lakia toteutetaan.

Riittääkö ihonväri epäilyksen aiheeksi?

Uusi siirtolaislaki antaa poliisille oikeuden tutkia asukkaiden mahdollisen siirtolaistaustan, vaikka alkuperäinen tutkinta ei liittyisi henkilön alkuperään millään tavoin. Lisäksi lainvartijat saavat tarkistaa kenen tahansa kadullakulkijan paperit, jos on olemassa ”perusteltu epäilys” laittomasta siirtolaisuudesta.

Riittääkö ihonväri epäilyksen aiheeksi? Entä asuinalue tai äidinkieli? Laki ei määrittele epäilyksen aihetta tarkemmin.

Siirtolaislain puolustajien mielestä kongressi ei ole tehnyt mitään merkittävää laittoman maahantulon pysäyttämiseksi. He pistävät osavaltion sosiaalikulut sekä väkivaltatilastot laittomien siirtolaisten piikkiin.

Vastustajien mielestä laki toisi takaisin rotuerottelun ja latinalaisamerikkalaisten syrjimisen. Lisäksi pelätään viranomaisten ja vähemmistöyhteisöjen välisen kuilun kasvavan.

Tuleva laki on jakanut mielipiteitä jo pitkän aikaa. Yhdysvaltain
oikeusministeriö tutkii parhaillaan, rikkooko laki ihmisoikeuksia.

Lähde AP