”Teheranin hirttotuomari” ja arabien tappamisella ylpeilevä ex-sotilas – Irania ja Israelia johtavat nyt jyrkän linjan kiihkoilijat

Ebrahim Raisi ja Naftali Bennett aloittivat nokittelun heti. Mutapainin roiskeet uhkaavat läikkyä koko Lähi-itään.
Lähi-itä 1.7.2021 20:37
Israelin pääministeri Naftali Bennett (vas.) ja Iranin tuleva presidentti Ebrahim Raisi.
Israelin pääministeri Naftali Bennett (vas.) ja Iranin tuleva presidentti Ebrahim Raisi. © Ronen Zvulun/Reuters / Lehtikuva ja Ebrahim Noroozi / AP / Lehtikuva

Israelin pääministeri Naftali Bennett, 49, ei onnitellut Iranin vastavalittua presidenttiä. Tieto Ebrahim Raisin, 60, vaalivoitosta julkaistiin 19. kesäkuuta. Bennett kutsui häntä ”Teheranin hirttotuomariksi” ja ”suurimmaksi mahdolliseksi uhaksi Lähi-idän vakaudelle”.

Bennett oli toiminut maansa pääministerinä vasta viikon. Jo kauden ensi metrit kuitenkin näyttivät, että mahdolliset toiveet uudesta alusta Israelin ja Iranin välisissä suhteissa saattoi unohtaa.

Naftali Bennett on entinen erikoisjoukkojen sotilas, joka tunnetaan äärikansallisen siirtokunta-aatteen kiivaana edistäjänä. Hän vastustaa palestiinalaisalueiden itsenäistymistä ja on julistanut juutalaisten raamatullista oikeutta ottaa maita haltuunsa muista välittämättä.